PLAN AMERIKE ZA KOSOVO I METOHIJU: Ričard Grenel želi rešenje do septembra
Foto: AP/ Visar Kryeziu

ALJBIN KURTI OTKRIO DETALJE

PLAN AMERIKE ZA KOSOVO I METOHIJU: Ričard Grenel želi rešenje do septembra

Politika -

Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel požurivao postizanje sporazuma manje se fokusirajući na sadržinu teksta, kao i da želi da sporazum dve strane bude postignut do septembra.

Upitan o razlozima zbog kojih administracija američkog predsednika Donalda Trampa želi normalizaciju odnosa sa Srbijom, Kurti je rekao da smatra da Grenel ne želi time da nanese štetu građanima Kosova, već njegov zahtev za ubrzavanje sporazuma vidi kao „istorijsko dostignuće samog Grenela“.

Specijalac... Ričard Grenel
Specijalac... Ričard Grenelfoto: Zorana Jevtić

- Grenel je zatražio brzi sporazum i moj utisak je da nije želeo neko zlo Albancima i Kosovu. Kad nešto želite da uradite brže, onda se povećava pritisak. Njemu se žurilo za postizanje istorijskog sporazuma, fokusirao se manje na sadržinu teksta - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, sporazum je Grenelu glavni cilj.

- U oktobru mi je rečeno da želi sporazum u februaru, a sada želi da sporazum bude postignut u septembru - naveo je Kurti.

Marko Đurić

STRAH OD DIJALOGA

foto: Nemanja Nikolić

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da se Kurti panično plaši nastavka dijaloga i razgovora u kome bi na drugoj strani bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Da se to ne bi desilo, on i njegova vlada uvode dodatne takse, izmišljaju razloge da se to ne bi desilo. Verovatno bi oni više voleli da vide preko puta neke od svojih prijatelja i istomišljenika. Zna se ko su u Beogradu njihovi prijatelji i istomišljenici.

Kurir.rs/ Foto: AP/ Visar Kryeziu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track