Najnovije vesti

VUČIĆ S LIDERIMA BUGARSKE, GRČKE I RUMUNIJE: Od 1. juna otvaranje granica, turistički u Grčku od 15. juna
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Sastanak

VUČIĆ S LIDERIMA BUGARSKE, GRČKE I RUMUNIJE: Od 1. juna otvaranje granica, turistički u Grčku od 15. juna

Politika

Važno: Srbija je saglasna da se prelazi otvore uz primenu odgovarajućih
epidemioloških mera. Ovim se podstiče ekonomija, posebno u oblasti turizma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče na sastanku Kvadrilaterale s liderima Bugarske, Grčke i Rumunije da je Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera.

Na video-konferencijskom sastanku predstavnika Visokog saveta za saradnju četiri zemlje, Vučić je istakao da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma.

Saradnja... Jučerašnja  video-konferencija
Saradnja... Jučerašnja video-konferencijafoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Popuštanje mera

Na sastanku o postepenom popuštanju mera, kako bi se olakšao transport ljudi i robe, kao i turistička putovanja između zemalja Kvadrilaterale, sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa koronavirusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turiste predviđeno od 15. juna.

Projekti

Dogovoren je i susret Visokog saveta u Bugarskoj početkom juna, a pre sastanka Saveta biće održan i bilateralni susret Vučića i bugarskog premijera Bojka Borisova, tokom kojeg je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

To će, kako se dodaje, biti prvi susret kojim će biti nastavljena praksa tromesečnih sastanaka lidera Visokog saveta.

Bojko Borisov

BEZ KARANTINA IZMEĐU SRBIJE I BUGARSKE

foto: Profimedia

Putovanja između Bugarske i Srbije, kao i Bugarske i Grčke od 1. juna će biti moguća bez karantina, a to je dogovoreno na video-konferenciji lidera Bugarske, Srbije, Grčke i Rumunije, saopštio je juče bugarski premijer Bojko Borisov. Putnici će samo morati da popune bilateralnu deklaraciju da nemaju simptome koronavirusa, da nisu bili u karantinu u svojoj zemlji, da se slažu da putuju na sopstvenu odgovornost i da će ostaviti svoj kontakt-telefon.

Oliver Varheji

ZAJEDNO U OTVARANJE NAKON KORONE

foto: Marina Lopičić

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da zapadni Balkan i EU treba zajedno da se pripreme za moguće i postepeno otvaranje tokom ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa. - Želimo da pridružimo naše partnere sa zapadnog Balkana mapi puta EU koja se odnosi na postepeno ukidanje restrikcija u oblasti putovanja, pokretanje poslovanja i ugostiteljskih usluga uz poštovanje zdravstvene situacije - napisao je Varheji na svom Tviter nalogu.

Kurir.rs/ Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...