ŠOK! ĐINĐIĆEVA POSLEDNJA NAREDBA ZA BIA: Pratite mog saradnika iz DS koji ima veze s kriminalcima!
Foto: screenshot Happy TV, EPA/Mladen Antonov

BIVŠI ZAMENIK DIREKTORA BIA IZNEO NEPOZNATE DETALJE

ŠOK! ĐINĐIĆEVA POSLEDNJA NAREDBA ZA BIA: Pratite mog saradnika iz DS koji ima veze s kriminalcima!

Politika -

To je bio poslednji zahtev koji je 2003. tadašnji premijer dao Bezbednosno-informativnoj agenciji. Prvi izveštaj o tome dobio je veče pred ubistvo, otkrio je u knjizi Goran Živaljević

Poslednja naredba koju je premijer Zoran Đinđić 2003. godine izdao Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) bila je praćenje njegovog bliskog saradnika i prijatelja iz Demokratske stranke (DS). Tražio je svakodnevne izveštaje o pomenutom saradniku, koji je bio, kako je tadašnji predsednik Vlade rekao, povezan sa kriminalcima. Prvi izveštaj - ujedno i poslednji - dobio je veče pred ubistvo.

To je u upravo objavljenoj knjizi „Služba“ (u izdanju „Lagune“) otkrio nekadašnji zamenik direktora BIA Goran Živaljević, kojeg je na to mesto 2003. postavio Đinđić.

Lociranje

- Poslednji nalog koji smo dobili od premijera odnosio se na posredno (samo putem tehnike) praćenje jednog njegovog bliskog saradnika i dugogodišnjeg prijatelja iz stranke, a zbog veza sa kriminalnim klanovima, gde je insistirao da mu svake večeri, na osnovu baznih stanica, javimo njegovo kretanje. Taj nalog lociranja i ličnog javljanja njemu smo ispunili samo 11. marta uveče, jer je premijer ubijen već narednog dana - naveo je Živaljević u knjizi.

Šta je ko znao

On je otkrio i gotovo neverovatan podatak da je srpski vojni ataše u Skoplju 11. marta 2003. znao da će premijer sutradan biti ubijen. Rezultati istrage kontakata tog atašea do danas nisu poznati.

- Makedonska služba nam dostavlja ne napisani podatak, nego snimak prisluškivanog telefonskog razgovora našeg vojnog atašea u Skoplju od 12. marta, kome žena javlja da je premijer ubijen, na šta on spontano odgovara: „To mi je juče najavio ovaj što sam se video sa njim.“ Istragu ovog traga preuzimaju vojne službe bezbednosti, jer je sve vezano za vojnog atašea realno njihov posao. Nikada do danas nisam saznao ko je našem vojnom atašeu u Skoplju najavio 11. marta 2003. godine da će premijer Đinđić sutradan biti ubijen - otkrio je Živaljević.

Premijer o Kosovu

SRBIJI 15 ODSTO KIM, PRVI PRIZNAJEMO NEZAVISNOST

Živaljević je u knjizi otkrio i šta je Đinđić na sastanku govorio o Kosovu, te kako je nameravao da reši to pitanje:

- Razgovaramo i o Kosovu. Govori kako poslednjih nedelja preduzima širu inicijativu da se taj problem konačno reši i da je naš optimum podela Kosova, gde mi dobijamo oko 15 odsto, pri čemu će Srbija biti prva zemlja koja će priznati kao nezavisnu državu ostalih 85 odsto kosovske teritorije. Od nas traži da budemo prisutni na severu, te da posebno pratimo međunarodne reakcije u vezi s tom njegovom inicijativom, koju će mnogi loše dočekati.

O svedoku-saradniku

POLICAJCI ČUMETU DAROVALI PIŠTOLJ

Bivši zamenik šefa BIA otkrio je i detalj koji pokazuje koliko je nekadašnji vođa surčinskog klana i svedok-saradnik protiv „zemunaca“ Ljubiša Buha Čume bio blizak s policijom. U knjizi se pominju i Čumetova poznanstva s britanskim obaveštajcima:

foto: Dado Đilas

- Pošto smo na svoju ruku ozvučili prostoriju gde Čume boravi, slušamo kako dodatno plaća pripadnike policije koji ga čuvaju. Njemu iza leđa, oni se onda dogovaraju da mu zauzvrat poklone ni manje ni više nego pištolj! Javljam taj suludi podatak njihovom šefu, on se čovek hvata za glavu, zahvaljuje mi na informaciji...

Molba političara

ŽIVKOVIĆ U FOTELJU GURAO DRUGA

Zoran Živković, Đinđićev naslednik na mestu premijera 2003, od vrha BIA tada je tražio da za šefa niškog ogranka agencije postave njegovog prijatelja, otkrio je Živaljević.

foto: Dragana Udovičić

- On (Živković) prilično je korektan prema nama i nema nikakvih zahteva koji bi se odnosili na neku političku zloupotrebu, prisluškivanje ili praćenje, osim banalnog zahteva da u Nišu za glavnog načelnika postavimo nekog njegovog prijatelja, koji je već jedan od nižih načelnika u Niškom centru BIA. Iako sam apsolutno bio protiv, bilo mi je čak simpatično kada je rekao: „Kakav sam ja to premijer ako u svom Nišu ne mogu da postavim načelnika.“

Zahtev Čedomira Jovanovića

PRISLUŠKIVATI KOŠTUNICU

Prema Živaljevićevom svedočenju, u jesen 2003. Čedomir Jovanović, „tada sveprisutni i moćni“, došao je u BIA sa zahtevom da se prisluškuje lider DSS Vojislav Koštunica. Taj zahtev mu nije ispunjen.

foto: Dragana Udovičić

- Upadljivo smireno i veoma tihim glasom iznosi nam političku procenu „da sve odlazi dođavola i da u državi jačaju snage poražene 5. oktobra“. Mišljenja je da se to mora sprečiti na svaki način i da BIA tu mora imati svoju ulogu, bar u pogledu hitnog „kačenja“ svih telefona koje koriste Koštunica i njegovi saradnici.

Žarko Korać priznao

IŠLI SMO NA SASTANKE SA CIA U MAĐARSKU

Jednom prilikom, dok čekamo na razgovor kod premijera, društvo nam pravi potpredsednik vlade, profesor Žarko Korać, simpatičan i blag čovek, koji nam ushićeno opisuje kako su oni pre 5. oktobra išli na sastanke sa CIA u Mađarsku, naveo je Živaljević u knjizi i dodao:

foto: Dado Đilas

- S tim da su više voleli odlazak u Budimpeštu nego u Segedin, jer su od Amerikanaca dobili podatak da mi iz Službe možemo tehnički pokriti susrete u Segedinu, pa im je Budimpešta delovala sigurnije. Tamo su, kako on opisuje, malo više zazirali od ruske službe, ali su bar bili van našeg domašaja. Ne mogu da verujem šta slušam od potpredsednika svoje vlade.

Uticaj stranih službi

BRITANCI VRŠLJALI PREKO MIHAJLOVIĆA

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Živaljević tvrdi da je u Srbiji tokom devedesetih godina britanska obaveštajna služba, od svih stranih službi, imala najveći uticaj na politiku, bezbednosni sektor i državne institucije. Sve to im je bilo omogućeno, kaže on, preko Nove demokratije Dušana Mihajlovića. Kako navodi, preko Mihajlovića, kao ministra policije, Britanci su posle oktobarskih promena 2000. imali veliki uticaj i u MUP, koji su faktički i vodili. Takođe, Britanci su imali uticaj devedesetih i preko JUL Mire Marković.

Kurir.rs/ Boban Karović Foto: Screenshot Happy TV, EPA/Mladen Antonov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja