PROCENE KLADIONICA UOČI IZBORA Maja, Čadež i Jelena Trivan ministri?! SNS na 61 odsto, cenzus i za SPS, SRS, PSG, Šapića
Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić

Prognoza procene kladionica mesec dana uoči izbora

PROCENE KLADIONICA UOČI IZBORA Maja, Čadež i Jelena Trivan ministri?! SNS na 61 odsto, cenzus i za SPS, SRS, PSG, Šapića

Politika -

Trka za fotelju Ako je verovati kladioničarskoj proceni, šefica Skupštine ima veliku šansu da uđe u Vladu - 1,10, zatim predsednik PKS - 1,30, a tu je i direktorka Službenog glasnika - 4

Do 21. juna, kada se održavaju parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, političarima i strankama rejtinge neće ocenjivati samo građani već njihovu popularnost uveliko mere i kladionice. Iz dosadašnjeg iskustva, ono što izbace nije daleko od istine, ocenjuju analitičari.

Tako, ako im je za verovati i ovaj put, šansu da dobiju ministarske fotelje imaju šefica Skupštine Maja Gojković, sa kvotom 1,10, zatim predsednik Privredne komore Marko Čadež, za koga daju kvotu 1,30, a nova na listi je i direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan, sa kvotom 4. Interesantno je da Gojkovićeva i Čadež imaju bolje prognoze, odnosno veći su favoriti od mnogi aktuelnih ministara.

foto: Printscreen

Kada je reč o predsedniku Vlade, na vrhu liste se i dalje nalazi aktuelna premijerka Ana Brnabić sa kvotom 1,50, što je u poređenju sa prognozama u martu, pre vanrednog stanja, malo lošije - tada je kvota bila 1,10. Odmah iza nje, kao potencijalni premijeri su Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, sa šansom od 2,50, zatim Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i nosilac liste SNS, sa kvotom 3, kao i Siniša Mali, ministar finansija, sa kvotom 5.

Promena popularnosti

Kladionice su izmerile i rejting stranaka, a od prošlog puta se nije promenio status SNS, koji ima ubedljivo najbolji rejting od 61,01 odsto osvojenih glasova. Zatim se plasira koalicija SPS-JS, koja bi, prema ovoj prognozi, mogla da uzme 12,6 odsto. U odnosu na prošli spisak, popularnost je opala PSG Sergeja Trifunovića, koji je imao 4, a sada 3,2 odsto. Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić kaže za Kurir da su klađenja ovakvog tipa najpre zabava, ali da onima koji misle da mogu dobro da prognoziraju može doneti novac.

Klađenje je zabava

- Nikome nije tek tako palo na pamet da otprilike pravi ovakve procene. One su zasnovane na istraživanjima i podacima i uglavnom se poklapaju s realnim stanjem. Građanima je zabavno da to prate, ali ne bih ljude potcenio i rekao da na osnovu kladioničarske ponude i tog plasmana odlučuju za koga će glasati. Verujem da su te prognoze više zanimljive samim političkim akterima - zaključuje Pejić.

foto: Printscreen

Predsednica Vlade Ana Brnabić: Ne vodim funkcionersku kampanju

Premijerka Ana Brnabić poručila je juče prilikom obilaska radova na rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine da je to deo njenog posla, a ne kampanje. - Ovi radovi ne zavise od izbora, a obilazak je deo mog posla, ne funkcionerske kampanje. Ovde sam da bih zahvalila zdravstvenim radnicima na svemu što su uradili u prethodna dva i po meseca. Nije u redu da to odložim samo zato da neko ne bi rekao da vodim funkcionersku kampanju - odgovorila je Brnabićeva na pitanje novinara da li je to primer funkcionerske kampanje.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track