MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA NEMAČKE I FRANCUSKE: Krajnje vreme za nastavak dijaloga i konačno rešenje za Kosovo
Ilustracija, Foto: EPA / Clemens Bilan

zajedničko obraćanje javnosti

MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA NEMAČKE I FRANCUSKE: Krajnje vreme za nastavak dijaloga i konačno rešenje za Kosovo

Politika -

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske, Hajko Mas i Žan-Iv Le Drijan izjavili su da je krajnje vreme za obnovu dijaloga Beograda i Prištine čiji je cilj postizanje održivog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma koji reguliše sva otvorena pitanja i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

U zajedničkom tekstu koji je istog dana obajvljen u beogradskom Blicu, kosovskom listu Koha ditore i portalu KoSSev, Mas i Le Drijan su naveli da su Nemačka i Francuska spremne da pruže snažnu političku, diplomatsku i ekonomsku podršku specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i njegovom timu.

"U saradnji sa Srbijom i Kosovom, odlučni smo da uklonimo sve preostale prepreke. Nerešena situacija izmedju dve zemlje ostaje faktor destabilizacije za ceo Zapadni Balkan, što za celu Evropu ima bezbednosni značaj. Ona ometa preko potreban ekonomski razvoj i politički napredak", navela su dva ministra.

Oni su dodali da je francuski predsednik Emanuel Makron izrazio spremnost da posle prošlogodišnjeg berlinskog bude održan drugi samit šefova država ili vlada zemalja regiona u Parizu, ali da je preduslov za to spremnost dve strane za dijalog.

"Svesni smo brojnih otvorenih pitanja koja se moraju rešiti pre postizanja sporazuma. Tu nema ni prečica ni 'rešenja na brzinu'. Ozbiljan pristup zahteva dobro strukturisane, temeljne pregovore, i to sa Evropskom unijom kao iskrenim posrednikom. Potreban nam je snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost", stoji u tekstu.

Mas i Le Drijan su naveli da je "ohrabrujuće videti koliko pragmatično su Kosovo i Srbija do sada preko granica sarađivali u borbi protiv korona virusa".

"Pozdravljamo i odluku predsednika Vlade (Kosova Aljbina) Kurtija o suspendovanju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Očekujemo da i Srbija pruži svoj doprinos. Uz to, očekujemo sprovodjenje svih dogovora Beograda i Prištine u dijalogu uz posredovanje EU, postignutih od 2011. godine", napisali su šefovi diplomatija Nemačke i Francuske.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Oni su ocenili da "ovo nije vreme za političke manevre" i da će "aktuelna kriza dodatno produbiti socijalne tenzije i političko nezadovoljstvo".

"Jačanje institucija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te otvaranje ekonomskih mogućnosti za svakog, to znači ozbiljno shvatiti zahteve građana. To je put ka budućnosti koji mi predlažemo i na kojem želimo da budemo uz vas", navodi se u tekstu.

Mas i Le Drijan su naveli da je korona virus "preokrenuo svakodnevicu" i sa sobom doneo rizik pooštravanja svih sukoba, naglašavanja ranjivosti i nejednakosti koje već godinama postoje u Evropi i svetu.

"Veoma smo svesni tog rizika i spremni smo da mu se, pojačanom medjunarodnom i evropskom saradnjom, zajedno suprotstavimo", piše u tekstu.

Oni su naveli da se usled pandemije "u novom svetlu pojavljuju i neki od starih konflikata i unutrašnjih nesuglasica".

"Virus nam pokazuje gde se moramo menjati. I kada kažemo 'mi', mislimo na Evropu u celini: kako na države članice EU, tako i na države koje su na putu da se pridruže našoj uniji. Nijedan region nije bliži Evropskoj uniji nego šest država Zapadnog Balkana, u geografskom, istorijskom i političkom smislu i zahvaljujući medjuljudskim kontaktima", naveli su Mas i Le Drijan.

Dodali su da stoje uz države Zapadnog Balkana u aktuelnoj krizi.

"Već u martu je Evropska unija najavila paket podrške državama Zapadnog Balkana za pokrivanje hitnih potreba u zdravstvenom sektoru i za socijalno-ekonomski oporavak regiona. Samit EU-Zapadni Balkan, održan 6. maja u okviru hrvatskog predsedavanja Unijom, naglasio je ovaj snažan signal solidarnosti", piše u zajedničkom tekstu.

Dva ministra su navela da je do sada mobilisano više od 3,3 milijarde evra i da ta pomoć "daleko nadmašuje ono što je bilo koji drugi partner izdvojio za region".

Dodali su da EU uz to pruža pomoć i tako što olakšava promet robe, uključujući neograničenu trgovinu zaštitnom opremom, poput maski i rukavica, kao i uspostavljanje "Zelenih koridora" kojima treba da se olakša prekogranični saobraćaj izmedju EU i Zapadnog Balkana.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Države članice bilateralno pružaju dodatnu pomoć. Nemačka će da pomogne region sa dodatnih 10 miliona evra, a i Francuska agencija za razvoj planira da poveća obećana finansijska sredstva za borbu protiv posledica krize", stoji u tekstu.

Mas i Le Drijan podsećaju da su evropski državnici 25. marta, uprkos ograničenju slobode kretanja, dogovorili novu i efikasniju metodologiju proširenja EU koja od svih aktera zahteva veće političko angažovanje da bi se pružila bolja podrška reformama koje sve države moraju da sprovedu pre pristupanja Uniji.

"Naša reakcija još jednom potvrdjuje našu posvećenost državama Zapadnog Balkana i evropskoj perspektivi regiona", dodali su šefovi nemačke i francuske diplomatije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja