VESELIN ŠLJIVANČANIN OTKRIO DETALJE IZ RATA: Tuđman odao priznanje Nebojši Pavkoviću!
Foto: Nemanja Nikolić, Profimedia

Šokirao

VESELIN ŠLJIVANČANIN OTKRIO DETALJE IZ RATA: Tuđman odao priznanje Nebojši Pavkoviću!

Politika -

Preokret: Penzionisani srpski oficir tvrdi da se bivši hrvatski predsednik javno zahvaljivao srpskom generalu zbog akcije prebacivanja ranjenika iz vukovarske bolnice 1991. godine

Franjo Tuđman, nekadašnji predsednik Hrvatske, 1991. javno je pohvalio srpskog generala Nebojšu Pavkovića zbog akcije prebacivanja ranjenika iz vukovarske bolnice, tvrdi penzionisani oficir Veselin Šljivančanin.

Šljivančanin u razgovoru za Kurir kaže da je Pavković odigrao veliku ulogu u pomenutoj akciji.

Dobar posao

- Reč je o 1991. i vukovarskoj bolnici. Pavković je tada radio u kabinetu ministra odbrane, naša jedinica je bila podređena Ministarstvu odbrane, i tražili smo pomoć. Za prevoz ranjenika trebala su velika vozila, a mi ih nismo imali u tako velikom broju. Uputili su Pavkovića, on je imao i čin i rang da doveze vozila, ceo konvoj - TAM-110, TAM-150 i autobuse, koji su bili namenjeni za sanitetske potrebe, a kojima će moći da se prevezu ranjenici iz vukovarske bolnice. Pavković je konvojima ranjenike prebacio u Hrvatsku - kaže Šljivančanin i dodaje:

- Kad je doveo ranjenike, Tuđman se sastao sa tadašnjim hrvatskim ministrom zdravlja, bili su na nekim Dvorima, i pohvalili su Pavkovića.

To su tada, navodi Šljivančanin, objavili svi mediji.

- Pavković je tada od Tuđmana dobio javno priznanje. Tuđman je rekao da je za pohvalu kako je sve urađeno - kaže Šljivančanin.

Osuđen na 22 godine

Podsetimo, Pavković je od 2000. do 2002. obavljao dužnost načelnika Generalštaba VJ. Tokom rata na KiM 1999. obavljao je dužnost komandanta Treće armije VJ. Pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba na Kosmetu 1999. On je 2009. osuđen na ukupno 22 godine zatvora za deportaciju, prisilna premeštanja, ubistva, progone i druga nehumana dela.

Kurir.rs/ K. B. Foto: Nemanja Nikolić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track