DRECUN O NOVIM MERAMA PRIŠTINE: Žele da spreče nastavak dijaloga s Beogradom
Foto: Stefan Jokić

reagovanje

DRECUN O NOVIM MERAMA PRIŠTINE: Žele da spreče nastavak dijaloga s Beogradom

Politika -

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da jednostranim uvođenjem novih mera reciprociteta Priština želi da spreči nastavak dijaloga sa Beogradom, verovatno očekujući neke promene u SAD nakon predsedničkih izbora krajem godine.

"To pokazuje, sa druge strane, koliko smo bili u pravu kada smo govorili da takse zapravo nisu ukinute i da su uvođenjem takozvanog reciprociteta zaoštrene do kritičnog nivoa", rekao je za Kosovo onlajn Drecun.

On je naglasio da Srbija neće nastavljati razgovore sa Prištinom sve dok su na snazi bilo kakve jednostrane mere koje onemogućavaju slobodan protok robe.

Drecun smatra da je nerealno očekivati da neko natera Beograd da, makar i posredno prizna Kosovo, tako što će na nekim dokumentima stajati "Republika Kosovo".

On je ocenio da se sada pokazuje i da postoje oni na Zapadu koji nepreduzimanjem određenih aktivnosti prema Prištini zapravo ohrabruju takve poteze.

"Tako smo nedavno imali pismo dvojice ministara, nemačkog i francuskog, gde su, između ostalog, uputili zahvalnost Kurtiju za ukidanje taksi. Neka sada odgovore na pitanje šta je ovo", rekao je Drecun.

On je dodao da SAD imaju mnogo praktičniji i pozitivniji stav jer traže da takse budu ukinute bez ikakvog uslovljavanja.

Drecun je ukazao i da je ohrabrujuća izjava izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji je danas tražio da potpuno budu ukinute takse i mere reciprociteta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track