GRENEL PODNEO OSTAVKU U STEJT DEPARTMENTU: Trampovom izaslaniku Kosovo prioritet!
Desna ruka predsednika SAD... Ričard Grenel, Foto: EPA/Alexander Becher

Otkaz

GRENEL PODNEO OSTAVKU U STEJT DEPARTMENTU: Trampovom izaslaniku Kosovo prioritet!

Politika -

Čovek od poverenja predsednika SAD kao glavni posao imaće pregovore Beograda i Prištine, a plan je da se to reši do jeseni

Ričard Grenel, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, podneo je ostavku na poziciju v. d. šefa američkih obaveštajnih službi u Stejt departmentu, ali ostaje specijalni izaslanik za dijalog i rešenje pitanja Kosova biće mu glavni prioritet, ocenjuju stručnjaci.

Njegov portparol Dik Kastin potvrdio je za Gazetu ekspres da „Grenel i dalje obavlja funkciju specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije“.

- Zvanično sam podneo ostavku u Stejt departmentu, a predsednik Tramp mi je uručio poklon u svom predsedničkom kabinetu - rekao je Grenel.

foto: Dado Đilas

Komentarišući Grenelov potez, analitičar Dušan Janjić kaže da je on prvo napustio mesto ambasadora u Berlinu i da mu je sad ostalo da se intenzivnije bavi Kosovom i da to znači da će uprkos svemu ostati blizak Beloj kući, kao izaslanik predsednika Trampa.

- Nije imao s kim da razgovara od dolaska Aljbina Kurtija na mesto premijera, i to je bio razlog zastoja. Sad kad se to reši i kad se u Srbiji završe izbori, treba očekivati da će se od jula sve aktivirati prema planiranoj agendi. Grenel će raditi kako je i radio, verovatno će promeniti metod rada da kao izaslanik EU Miroslav Lajčak putuje na relaciji Beograd-Berlin i da na nekom trećem mestu organizuju susrete s predstavnicima Beograda i Prištine - podvukao je Janjić.

Inače, sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi sa Avdulahom Hotijem na čelu biće održana danas u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši. On nije mogao da kaže da li će svi poslanici iz redova njegove stranke glasati za novu vladu, ali je rekao da imaju dovoljan broj glasova za izbor Hotija.

RTS izveštava

KAMIONI IZ CENTRALNE SRBIJE ZAUSTAVLJENI NA JARINJU

Na graničnom prelazu Jarinje omogućen je prolaz kamionima koji Kosovo koriste kao tranzit, dok je kamionima koji voze robu za kupce na Kosovu prolaz zabranjen bez ispunjavanja uslova koje je nedavno uvela kosovska vlada Aljbina Kurtija, objavio je RTS. Većina kamiona je parkirana uz put prema punktu Jarinje od početka primene novih mera, a vozači čekaju od preduzeća za koja prevoze robu da im daju smernice ili proslede nove dozvole za ulazak na Kosovo koje zahtevaju vlasti u Prištini.

Kurir.rs/ K. V. Foto: EPA/Alexander Becher

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track