PRIŠTINA BIRA VLADU TZV. KOSOVA: Šta će novo doneti premijer Hoti? STABILNOST ILI NE?
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

važan dan

PRIŠTINA BIRA VLADU TZV. KOSOVA: Šta će novo doneti premijer Hoti? STABILNOST ILI NE?

Politika -

U Prištini bi danas trebalo da bude izabrana nova vlada, druga od održavanja izbora 6. oktobra prošle godine, a kandidat za premijera Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova najavio je da će jedan od prioriteta biti i dijalog sa Beogradom.

Očekivanja su, međunarodnog faktora takođe, da će izbor vlade omogućiti nastavak dijaloga, a Beograd očekuje i ukidanje taksi, odnosno mera reciprociteta.

Istovremeno, ima i onih koji smatraju da Hotijeva vlada neće razrešiti unutrašnje sukobe u Prištini, da će se politička nestabilnost nastaviti, što potvrđuje i najava protesta Sammoopredeljenja odlazećeg premijera Aljbina Kurtja.

Samim tim, ni stvari sa nastavkom dijaloga sa Beogradom neće automatski i lako ići u tom pravcu.

Do formiranja nove vlade dolazi nakon što je Ustavni sud ocenio legitimnim dekret predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija kojim je odredio Hotija za mandatara vlade, što su osporavalo iz pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija zahtevajući nove izbore.

Kurtijeva vlada oborena je posle 52 dana od formiranja, 25. marta, na zahtev koalicionog partnera - DSK, zbog nesuglasica oko mera reciprociteta i, vezano s tim, odnosa sa SAD, kao i mera preduzetih tokom pandemije Kovid-19.

Tači je od Kurtija tražio nekoliko puta da odredi mandatara, što Kurti nije uradio, nakon čega je predložio Hotija za mandatara.

Ustavni sud je odluku obrazložio time da stranka koja je pobedila na izborima, odnosno Samoopredeljenje ima pravo da formira vladu, a ako u tome ne uspe to pravo ima parlamentarna stranka koja ima najviše šansi za formiranje vlade.

Očekuje se da će DSK formirati novu vladu u koaliciji s Alijansom za budućnost Kosova, Socijaldemokratskom inicijativom i manjinama.

Alijansa za novo Kosovo saopštila je da neće biti deo nove koalicije, ali da će glasati za Hotijevu vladu.

Sednica Skupštine počeće u 11 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track