IZABRANA VLADA TZV. KOSOVA: Evo šta je novi premijer Hoti kazao u ekspozeu
Foto: Profimedia

određeni i glavni prioriteti

IZABRANA VLADA TZV. KOSOVA: Evo šta je novi premijer Hoti kazao u ekspozeu

Politika -

Izglasana je vlada mandatara Avdulaha Hotija.

Glavni prioriteti nove vlade Kosova biće borba protiv pandemije i ekonomska obnova, izjavio je mandatar Avdulah Hoti u ekspozeu.

Vlada Kosova se bira po drugi put od kako su u oktobru prošle godine održani parlamentarni izbori.

Mandatar je kao prioritet naveo i preuzimanje ustavnih odgovornosti za dijalog sa Srbijom, u saradnji sa EU i SAD, ali "ne dopuštajući promenu granice ili razmenu teritorija".

Među prioritetima nove vlade biće, kazao je, i unapređenje evropskih integracija i sprovođenje evropskih reformi, ojačavanje suvereniteta i integriteta države, unapređenje demokratije, borba protiv negativnih pojava, posebno protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomski razvoj.

Rekao je i kako treba da se unaprede odnosi sa zajednicama na Kosovu i da im se pomogne da dođe do potpune integracije.

Mandatar Hoti je iz Demokratskog saveza Kosova, drugoplasirane stranke na oktobarskim izborima.

Sednicu za izbor nove vlade je otvorio član predsedništva Skupštine Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), umesto predsednice Skupštine Vjose Osmani.

Vkosa Osmani, inače potpredsednica DSK, protivila se formiranju nove vlade u vreme pandemije i dan ranije predložila je formiranje tranzicione vlade.

Iz pobedničkog pokreta Samoopredeljenje, aktuelnog premijera na dužnosti Aljbina Kurtija, poručili su da je svaka vlada bez izbornog pobednika - nelegitimna. Ova partija je inače pokrenula peticiju za održavanje novih izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track