EVROPSKA UNIJA POSLALA PORUKU NOVOJ PRIŠTINSKOJ VLADI: Vratite se dijalogu sa Beogradom
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

kosovski problem

EVROPSKA UNIJA POSLALA PORUKU NOVOJ PRIŠTINSKOJ VLADI: Vratite se dijalogu sa Beogradom

Politika -

EU je čestitala novoj kosovskoj Vladi na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem na imenovanju i podsetila da je dijalog Beograda i Prištine, u kome posreduje EU, jedini način da evropska budućnost postane i realnost za građane Kosova.

Šef diplomatije EU Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varheji u zajedničkom saopštenju poručili su da je brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz postredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčka, osnov za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom.

"Jedini način da evropska budućnost Kosova postane stvarnost za njegove građane jeste kroz dijalog koji vodi EU", istakli su Borel i Varheji.

Oni očekuju i da sa novoimenovanom Vladom u Prištini rade na poboljšanju odnosa EU i Kosova i borbi protiv posledica pandemije korona virusa.

"Želimo da vidimo napredak Kosova na njegovom evropskom putu. To će zahtevati odlučne reforme u jačanju vladavine prava, posebno u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, kao i promociju društveno ekonomskog razvoja", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track