SUKOB ŽENA U ĐILASOVOJ STRANCI: Zaratile Marinika i Ana zbog fotelje
Foto: Beta / Milan Obradocvić, Beta

Baš im ne ide

SUKOB ŽENA U ĐILASOVOJ STRANCI: Zaratile Marinika i Ana zbog fotelje

Politika -

Varnice Lider SSP, nakon Saveza za Srbiju, gubi konce i u sopstvenoj stranci. Potpredsednica i članica Predsedništva već više meseci se ne podnose, a sve zbog statusa u partiji

Nakon što je hteo da spoji nespojivo i pokuša da pomiri ogromne liderske sujete u Savezu za Srbiju, jedan od osnivača tog saveza Dragan Đilas gubi sličnu bitku i u sopstvenoj stranci.

Iako Stranka slobode i pravde (SSP) ima prilično skromnu organizacionu strukturu, u samom stranačkom vrhu rasplamsao se ozbiljan sukob između potpredsednice Marinike Tepić i članice Predsedništva Ane Stevanović, otkriva Kurir. Naš izvor tvrdi da je netrpeljivost između Đilasovih bliskih saradnica narastala poslednjih meseci i sada je dostigla fazu da njih dve imaju jako lošu međusobnu komunikaciju.

Sve za rejting

- U SSP ima mnogo ambicioznih, ali ubedljivo najambicioznije su Marinika i Ana. U ovom trenutku nijedna od njih nije zadovoljna svojim statusom u stranci, niti odnosom Đilasa i članova SSP prema njima. Marinika ima potpredsedničku funkciju, ali je u poslednje vreme sasvim skrajnuta, jer je Đilas procenio da mu ugrožava rejting. S druge strane, Ana uživa punu zaštitu Đilasa, ali želi veću moć u stranci. Taj sudar velikih sujeta i ambicija traje već nekoliko meseci i preti da eksplodira do raskola - ispričao je naš izvor.

Klimači glavom

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da su sukobljavanja pratila svaku organizaciju koju je vodio Đilas, jer je reč o čoveku s autoritativnim sklonostima.

foto: Ana Paunković

- Đilas se ne savetuje s drugima i donosi sam sve odluke, što je možda i logičan manir, s obzirom na to da on finansira i svoju stranku i SZS, i u najvećem delu opoziciju. Svako ko je pomislio da u njegovoj stranci može da nametne svoje mišljenje pogrešio je organizaciju. SSP je takva vrsta stranke u kojoj su dobrodošli samo oni koji klimaju glavom - ocenjuje naša sagovornica.

Kurir je nedavno pisao o sasvim novoj ulozi koju je Đilas namenio Mariniki Tepić. Tada smo otkrili da je šef SSP, zabrinut za svoj rejting, stavio svoju najbližu saradnicu na tanak led. Umesto da bude najborbenije lice stranke i neko ko je uvek u prvom planu kada su stranačke aktivnosti u pitanju, Marinika Tepić je postala prilično nevidljiva da ne bi dalje ugrožavala lični rejting svog šefa.

Veteranke u menjanju stranačkih boja

MALO STAŽA, MNOGO PARTIJA

Dve funkcionerke SSP već su prošle političke ratove u strankama u kojima su prethodno bile. Marinika Tepić počela je političku karijeru uz Nenada Čanka i njegovu Ligu socijaldemokrata Vojvodine, iz koje je izašla početkom 2017. Razlog razlaza je bilo njeno neslaganje da Čanak bude predsednički kandidat LSV. Te godine pristupila je Novoj stranci Zorana Živkovića, ali se tu zadržala samo godinu dana. Zvanično je otišla zbog loših izbornih rezultata. Od marta 2019. nalazi se uz Đilasa u njegovom SSP.

Ana Stevanović bila je potpredsednica i poslanica pokreta Dosta je bilo, ali ga je napustila krajem 2018. Tvrdi da je SSP sve ono što je DJB trebalo da bude.

(Kurir.rs / Ivana Kljajić / Foto:Beta / Milan Obradocvić, Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track