Najnovije vesti

SEM FABRICI: Bojkot izbora nikako nije dobra ideja, status kvo o KiM ne odgovara ni Beogradu ni Prištini
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

sastanak sa premijerkom i ambasadorima

SEM FABRICI: Bojkot izbora nikako nije dobra ideja, status kvo o KiM ne odgovara ni Beogradu ni Prištini

Politika

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da Evropska unija smatra da bojkot izbora nikako nije dobra ideja i pozvao je sve građane Srbije da 21. juna izađu na glasanje.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Fabrici je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ambasadorima zemalja članica EU i ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, rekao da su dešavanja za vreme izborne kampanje važna, ali da je isto tako važno i šta će biti posle izbora.

Fabrici je kazao da su izbori u svakoj demokratskoj zemlji značajan test demokratije i podsetio da je EU bila uključena u izborni proces preko Skupštine kako bi, navodi, što više olakšali politički dijalog između stranaka i kako bi se osigurao integritet samog izbornog procesa.

"Ohrabrili smo i Vladu i sve političke stranke da iznesu svoje argumente", kazao je Fabrici, ističući da će u samoj kampanji uloga medija biti izuzetno važna.

On je istakao da EU stalno ponavlja da bojkot izbora nikako nije dobra ideja.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Fabrici kaže da su razgovarali o ulozi EU u dijalogu i da je EU u potpunosti posvećena tome da se dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

"Tu je uloga Miroslava Lajčaka izuzetno značajna, on već radi, ali izdaleka jer avionski saobraćaj još uvek ne funkcioniše", kazao je Fabrici.

Šef Delegacije EU je naveo da je sastanak bio izuzetno dug, ali pozitivan i konstruktuvan.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je naveo, iznete su brojne konstruktivne ideje, a razmenjena su i mišljenja o brojnim temama.

"Prva stvar koja je važna za nas je da izrazimo čestitke Srbiji i tome kako su vlasti, javne službe, zdravstvo i policija uspeli da se nose i izbore sa teškom situacijom izazvanom epidemijom Covid 19", rekao je Fabrici.

Dodaje da je EU od početka bila solidarna sa Srbijom, kao i da im je drago što i Srbija pokazuje isto nivo solidarnosti u odnosu i na druge zemlje, uključujući one u regionu.

Podsetio je da je prošle nedelje potpisan Sporazum o 70,2 miliona evra bespovratnih sredstava i pomoći EU Srbiji, koje su namenjene nabavci kiseonika, zaštitne opreme i drugog materijala u oblasti zaštite zdravstva.

"Danas smo razgovarali i o tome da cela kriza u vezi virusa korona nije gotova, najkritičniji deo je za nama, ali i dalje moramo da pratimo epidemiološke savete i da se držimo medicinskih odluka", istakao je.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Fabrici naglašava da po pitanju evrointegracija Srbije, važno je i za sadašnjost i za budućnost da postoji jedna jasna agenda za Srbiju, evropska agenda.

Kako kaže, posebno su zahvalni premijerki Brnabić i ministarki Joksimović što su uključili reforme kao glavni element jer u tome će i civilno društvo imati stratešku ulogu.

Status kvo o KiM ne odgovara ni Beogradu ni Prištini

Trenutna ''status kvo'' pozicija ne ide u korist ni Beogradu ni Prištini, izjavio je danas šsef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da utisak EU da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje ''jaku posvećenost'' nastavku pregovora.

''Mogu da kažem da sam u Srbiji od premijerke i predsednika čuo da postoji jaka posvećenost ka uspešnosti dijaloga. U Prištini je formirana nova vlada i stekli smo utisak da postoji razumevanje potrebe da se ide napred'', rekao je Fabrici odgovarajući na pitanje na čemu EU i izaslanik Miroslav Lajčak grade optizmizam da će dijalog biti nastavljen, ako se uzme u obzir nestabilna politička situacija u Prištini.

Fabirici je kazao da je Lajčak ''veoma aktivan'' u razgovorima sa Beogradom i Prištinom i da ima nameru da ih poseti, ali da do sada to nije bilo moguće zbog aktuelne situacije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

''Moramo da omogućimo da pregovarači urade svoj posao. Tačno je da treba imati optimizma da će se neke stvari zaista i dogoditi'', rekao je Fabrici novinarima posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ambasadorima država čclanica EU u Srbiji.

Naglasio je da EU ostaje pri stavu da ne nameće rešenje kosovskog problema, već da je na Beogradu i Prištini da postignu dogovor koji bi, kako kaže, bio održiv i u skladu sa "njihovim unutrašnjim zakonodavstvima" i evropskim i međunarodnim pravom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...