UKIDANJEM MERA SRUŠENA PREPREKA: Evo šta EU očekuje od Srbije u dijalogu s Prištinom
Foto: Printscreen

PRVO DOGOVOR OKO DATUMA

UKIDANJEM MERA SRUŠENA PREPREKA: Evo šta EU očekuje od Srbije u dijalogu s Prištinom

Politika -

Portparol EU Peter Stano kaže da je ukidanjem mera koje su bile prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine nova vlada na Kosovu pokazala svoju posvećenost brzoj obnovi dijaloga, a da se isto očekuje i od Srbije.

"Srbija mora da doprinese, posebno u oblasti svojih međunarodnih odnosa, da se uspostavi pogodno okruženje za dolazak do pravno-obavezujućeg sporazuma sa Kosovom", kaže Stano za Tanjug.

On navodi da je EU spremna da bez odlaganja nastavi dijalog koji bi doveo do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Na dve strane je da se dogovore o datumu i okviru dijaloga. Specijalni predstavnik Miroslav Ljačka planira da u narednim danima poseti region kako bi se pripremio teren i razgovaralo o modalitetima sa dvema stranama", kaže Stano.

On podseća da su i šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak pozdravili odluku vlasti u Prištini da ukine nedavno uvedene mere za koje se u Briselu ocenjujue da su u suprotne ranije postignutim dogovorima iz dijaloga Beograda i Prištine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track