MINISTAR MALI PISAO TUSKU: Đilas je poznat u Srbiji kao velika neznalica kada je reč o ekonomiji
Foto: AP/Paul Chiasson, Instagram

obratio se predsedniku Evropske narodne partije

MINISTAR MALI PISAO TUSKU: Đilas je poznat u Srbiji kao velika neznalica kada je reč o ekonomiji

Politika -

Ministar finansija Siniša Mali obratio se danas pismom predsedniku Evropske narodne partije Donaldu Tusku.

- Poštovani gospodine Tusk, kao ministar finansija Republike Srbije, male ali ekonomski jake i ponosne zemlje, imao sam potrebu da vam se obratim na ovaj način, nakon što sam pročitao pismo koje vam je uputio predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Želim da vas najpre obavestim da je sve o čemu je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa vama juče razgovarao apsolutna istina, i da to potvrđuje zvanična statistika Evropske Unije. Dakle, to nisu ničije proizvoljne ocene, s obzirom na to da je, kao što znate, ekonomija egzaktna nauka, i da su naši ekonomski uspesi u tom smislu veoma transparentni - navodi ministar Mali i dodaje:

foto: Tanjug/Rade Prelić

- Godine 2018. Republika Srbija je imala stopu rasta 4,4%, 2019. godine naš privredni rast je bio 4,2%, a u prvom kvartalu ove godine čak 5%, što nas stavlja na prvo mesto od 38 evropskih zemalja prema Evropskom zavodu za statistiku. Ako to nije najviša stopa rasta u Evropi, molim vas gospodine Tusk, odgovorite mi - ko to ima veću stopu rasta od Srbije - upitao je Mali, pa nastavio:

- Dragan Đilas je poznat u Republici Srbiji kao velika neznalica kada je reč o ekonomiji, a nažalost i kao neko ko ne govori istinu, i to isključivo iz svojih političkih razloga. Žalosno je što jedan državljanin Republike Srbije ima potrebu da loše govori o svojoj zemlji obraćajući se vama, predsedniku Evropske narodne partije i bivšem predsedniku Evropske partije, koga predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izuzetno poštuje - kaže ministar u pismu.

On je istakao i da je Srbija proteklih godina uspela da smanji svoj javni dug, koji je ispod nivoa koji propisuje Mastriht, da smanji nezaposlenost koja trenutno iznosi 9,7%.

foto: EPA / Patrick Seeger

- Nekada je, dok su Đilasovi politički saborci vodili zemlju iznosila 25,9%, da poveća prosečnu platu tako da je prestigla većinu zemalja u regionu, da bude svetski šampion u privlačenju stranih direktnih investicija, kako je to ocenio čuveni „Fajnenšl tajms“. Napredovali smo i na Doing business listi Svetske banke, gde trenutno zauzimamo 44. poziciju. Najviše smo ipak ponosni na to kako smo se izborili sa pandemijom koronavirusa, kako u zdravstvenom, tako i u ekonomskom smislu. Pokazali smo koliko smo ozbiljni i odgovorni, zahvaljujući čemu smo sačuvali na hiljade života naših građana. Imali smo dovoljno medicinske opreme i lekova, a naši građani i medicinski radnici nisu oskudevali ni u čemu. Naša ekonomija je još jednom pokazala koliko je jaka, pa smo tako počeli sami da proizvodimo i lek hloroklin, koji se korsiti za lečenje virusa, maske, alkohol, kvasac, a čak su naši divni, talentovani ljudi uspeli da naprave i prvi srpski respirator. Naše prodavnice nisu oskudevale ni u čemu, a to pokazuje i koliko imamo jaku poljoprivrednu proizvodnju - navodi Mali.

On se osvrnuo i na Program mera za podršku privredi.

- Doneli smo ozbiljan Program mera za podršku privredi, koji je vredan čak 5,1 milijardu evra, što je oko 11% našeg BDP-a. Toliko jak ekonomski paket ima tek nekoliko zemalja na svetu, i to onih najbogatijih. Uplaćujemo tri plate za preko milion zaposlenih u privatnom sektoru u Srbiji, odložili smo im plaćanje poreza i doprinosa na zarade, i stavili na raspolaganje jeftine kredite. Svim punoletnim građanima Srbije smo uplatili i jednokratnu novčanu pomoć, a posebnu novčanu podršku smo dodatno namenili medicinskim radnicima i penzionerima. Dakle, pokazali smo da smo dovoljno jaki da se izborimo sa verovatno najvećom krizom u istoriji, a to nažalost ne odgovara opoziciji, koja nema nikakvu podršku naroda, i pokušava da na svaki način umanji naše ekonomske uspehe. Na kraju bih želeo da vam zahvalim na podršci koju ste pružili predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, a koja nam je izuzetno značajna u ovom važnom trenutku, kada građani Srbije treba da izaberu da li žele ekonomski jaku Srbiju, koja ide napred, ili žele da se vrate u prošlost, kada je naša zemlja nažalost bila na ivici bankrota. Mi verujemo u pravi izbor gradjana Srbije, i zahvalni smo im na poverenju koje nam godinama ukazuju, kao što smo zahvalni i vama - završio je ministar finansija Siniša Mali.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track