JADRANKA JOKSIMOVIĆ, SNS: Očekujem veliku podršku građana i dolazak stručnih ljudi
Foto: Mirko Tabasević

Intervju

JADRANKA JOKSIMOVIĆ, SNS: Očekujem veliku podršku građana i dolazak stručnih ljudi

Politika -

Uslovi za fer izbore postoje i verujem da će građani s puno odgovornosti koristiti svoje pravo

Očekujem da građani prepoznaju odgovornu, postojanu i promišljenu politiku koju smo sprovodili kao stranka koja je vodila i usmeravala strateške pravce zemlje, i na ekonomskom, političkom, međunarodnom i reformskom razvojnom planu, poručuje u intervjuu za Kurir Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije i internacionalni sekretar SNS.

Ilustracija
Ilustracijafoto: BETA

Dodaje da je svesna da je bilo i propusta, pogrešnog odabira kadrova, posebno na lokalnom nivou, ali ističe da su sve to manjkavosti koje prate velike stranke i ipak nisu preovlađujuće u odnosu na viziju i napredak na strateškom planu koji su trasirali.

- Otuda očekujem značajnu podršku građana za nastavak i dodatno nijansiranje i uobličavanje ovog pravca, još boljim odabirom ljudi, posvećenih i stručnih, još snažnijim zamahom i brzinom najvažnijih društvenih reformi, očuvanja i dodatnog snaženja međunarodnog ugleda i pozicije Srbije, kredibilnog i dinamičnijeg nastavka evropskog puta, i posebno stabilnog postpandemijskog ekonomskog oporavka odgovornom ekonomijom dobrobiti, da svaki građanin Srbije na svakom delu teritorije oseti neki pomak i boljitak u svom životu i standardu.

Hoće li bojkot opozicije uticati značajnije na pad izlaznosti?

- Politika zagovaranja bojkota je krahirala, jer većina političkih aktera i stranaka razume da su izbori i pravo da biramo i budemo birani jedini legitimni instrument savremene demokratije. Uslovi za fer i demokratske izbore postoje, i verujem da će građani Srbije sa puno odgovornosti koristiti svoje pravo da izaberu viziju Srbije za sve nas, u kojoj i mi i naš podmladak želimo da živimo.

Koga vidite kao najpoželjnijeg partnera u Vladi? Mislite li da je potrebna promena ili su trenutni partneri najbolji?

- Koalicije se formiraju kako na osnovu izbornih rezultata, tako i na osnovu veoma značajnog faktora mogućnosti nalaženja saglasja o strateškim pravcima u ekonomiji, reformskom opredeljenju, međunarodnoj politici. Dakle, iako mislim da je uvek dobro uključiti stranke koje predstavljaju jedan relevantan deo interesa i političkih opredeljenja naših građana, ipak mora postojati održiva spremnost da se prihvate osnovni pravci političke stranke koja dobije većinu. Tako da sada zaista ne bih mogla da predvidim potencijalnu koaliciju, ipak ćemo se svi politički izmeriti na izborima, a onda videti šta je održivo i smisleno.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

S kim ste lično imali najbolju saradnju?

- U Vladi sarađujemo kao ministri kolege, i sa nekim ljudima imate bolju, a sa nekima lošiju saradnju. To nije uvek do partijske pripadnosti, naravno, ima tu i lične sposobnosti, posvećenosti i odgovornosti. Ali najbolje sam sarađivala sa ljudima sa kojima delim ideje napretka i razvoja evropske moderne Srbije.

(Kurir.rs / I. Ž. / Foto:Mirko Tabasević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track