DAČIĆ SE SASTAO SA LAVROVOM: Hvala Rusiji na podršci, znamo ko su nam prijatelji
Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/Ognjen Stevanović

bilateralni sastanak

DAČIĆ SE SASTAO SA LAVROVOM: Hvala Rusiji na podršci, znamo ko su nam prijatelji

Politika -

Srbija je čvrsto opredeljenja za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom na temelju strateškog partnerstva i obe strane su spremne za njihovo dalje produbljivanje u svim oblastima, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Dačić je rekao da zahvaljujemo Rusiji na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i našim naporima da pitanje KiM rešimo mirnim sredstvima, putem dijaloga, bez ucena i bez favorizovanja jedne od strana, posebno kad je reč o zapadnim partnerima.

Dačić je rekao da je Lavrov o tome razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i preneo mu neke ruske ocene o pitanjima kako se ponašanje može očekivati i predlozi u daljem toku dijaloga vezano za pitanje KiM.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/Ognjen Stevanović

Lavrov je na pitanje novinara koju informaciju je preneo Vučiću koja ga je zabrinula kada je reč o KiM, rekao da nije prenosio informaciju nego ideje koje "plivaju" u javnom prostoru i da dele istu zabrinutost sa Srbijom.

Lavrov je naglasio da je Rusija potvrdila spremnost da i dalje podržava Srbiju po pitanju KiM i naveo da osnovnu ulogu u rešavanju tog pitanja igra Rezolucija 1244 za koju kaže da je očuvala aktuelnost, a razgovore u Beogradu ocenjuje kao korisne, sadržajne i poverljive.

Dačić je rekao da je EU kao garant Briselskog sporazuma morala više da se angazuje na realizaciji dogovorenog i da stalni jednostrani postupci i nesprovođenje dogovorenog urušavaju kredibilitet EU, ali i naveo da je to taktika da se ide sa novim pričama poput prištinskih taksi na srpsku robu kako se ne pričalo o Zajednici srpskih opština.

"Sada su zadovoljni što su ukinute takse, a ono sto je bilo osnovno je ZSO", kaže Dačić.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/Ognjen Stevanović

Na pitanje o nezadovoljstvu nekih zapadnih zemalja povodom ruske pomoći tokom pandemije korona virusa, Dačić je rekao da je sigurno da neko na svetu ima nešto protiv razvoja odnosa sa Rusijom i Kinom.

"To nije njihova stvar, to je naše pitanje, pitanje za nas i radićemo onako kako je u interesu Srbije", kaže Dačić i navodi da se u nekim zapadnim zemljama pojavila kritika zašto posebno zahvaljujemo Rusiji i Kini, a ne gledamo tako na pomoć koju je uputila EU.

Dačić je naveo da je sama EU na početku pandemije imala problematičan stav po pitanju solidarnosti unutar EU, a kamoli prema onim zemljama koje nisu njen deo, te naveo da je EU tako zabranila izvoz medicinske opreme, a od Kine i Rusije smo dobili humanitarnu pomoć na čemu smo zahvalni.

"Tu nekih posebnih političkih poruka nema, mi znamo ko su naši prijatelji", rekao je Dačić.

Lavrov je rekao da na konferenciji pre dva dana na kojoj je učestvovao sa visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom nije bilo nikakvih pirmebi na račun Rusije u vezi sa pomoći tokom pandemije korona virusa.

"Kao i Ivica Dačić, sam čuo da više zapadnih predstavnika komentarišu svoje korake u borbi protv pandemije. Nekoliko puta su karakterisali podršku Rusije Italiji kao propagandu", rekao je Lavrov i dodao da su pojedini izjavljivali da Rusi nikad ništa ne daju džabe.

Pozvao se, između ostalog, na poslovicu da svako razume sve u meri svog vaspitanja i obrnuto i naveo da ako neki zapadni analitičari smatraju da neko nekome pomaže da bi dobio nešto, onda su takve vrednosti u liberalnim krugovima. Naglasio je i da je pomoć Srbiji besplatna i da je to normalna stvar među prijateljima. Dačić je na pitanje o pritiscima sa zapada povodom jačanja ekonomske saradnje sa Rusijom, rekao je da mi biramo sa kim ćemo da sarađujemo i ko će biti naši prijatelji i niko to ne može da nam nameće.

"Imamo dobre političke odnose i sa Rusijom i sa Kinom, ali imamo mnogo slabije ekonomske odnose od političkih i naša saradnja mora da bude još veća", kaže Dačić i dodao da mnogi koji napadaju Srbiju imaju mnogo veću ekonomsku saradnju sa Rusijom.

Dačić je naveo da što se tiče NATO, nemamo nikakve odnose sa njima osim kroz programe, kao što je Program partnersvo za mir.

"Šanse u NATO, ta tema gotovo da nije prisutna u našem javnom mnenju i niko to ne spominje", kaže Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track