RATNI ZLOČINAC PONOVO DIŽE GLAVU: Srbija hoće kompromis, a Veselji nam preti ratom!
Foto: EPA

Opasno Prištinski političar ponovo zvecka oružjem

RATNI ZLOČINAC PONOVO DIŽE GLAVU: Srbija hoće kompromis, a Veselji nam preti ratom!

Politika -

Kosovski političar i nekadašnji borac terorističke "ovk" hoće sukobe. Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovo kukavički potez

Dok se Srbija sve vreme zalaže za kompromis u rešavanju kosovskog pitanja, Albanci opet zveckaju oružjem.

Ratni zločinac a sada predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji otvoreno je zapretio Srbiji i čak najavio da bi rado ponovo obukao uniformu i lično ratovao protiv nje.

On je izjavio da „Kosovo neće biti u ratu sa Srbijom dok ne bude ugrožavala kosovsku teritoriju“, ali da je, ako bude trebalo, spreman da se ponovo aktivira.

- Više volim dijalog sa Srbijom. Ostario sam, ali ako se sve svodi na to, verujem da bi se borio kao mladić, kao kad sam bio protiv Srbije - rekao je Veselji, lider stranke koja je nastala kao politički naslednik terorističke organizacije "oslobodilačka vojska kosova".

Opasnost

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje Veseljiju da je kukavica.

- Kome će oni da prete? Pa kad su takvi heroji, zašto nisu sami ratovali protiv nas, nego je morao ceo NATO da im pomaže bombama i raketama. To su sve budalaštine - poručuje Dačić za Kurir.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da se Veselji ovom izjavom sakrio na sigurno, jer niti bi on ratovao, niti ima gde da ratuje.

- I protiv koga bi on ratovao? Tu teritoriju kontroliše NATO, Srbija je smatra svojom i zašto bi ratovala. Veselji ne iznenađuje, stvara izmišljenu opasnost i pokušava da politički opere svoju biografiju - kaže Janjić.

Morao u Hag

Podsetimo, ratni zločinac Kadri Veselji je u decembru prošle godine, dok je još bio predsednik kosovskog parlamenta, saslušan u Specijalnom sudu u Hagu o okolnostima pod kojima su bivši pripadnici terorističke "ovk" činili zločine nad Srbima i drugim nealbancima, kao i nad lojalnim Albancima tokom poslednjih sukoba na Kosovu i Metohiji.

Iako optužnice još nisu objavljene, smatra se da Veselji mnogo zna o ovim okolnostima s obzirom na to da je jedan od osnivača terorističke organizacije "ovk" i dugogodišnji prvi čovek kosovske tajne službe.

Uz ime tzv. kosovskog predsednika i takođe ratnog zločinca Hašima Tačija Veselji se pominje i u izveštaju koji je Dik Marti podneo Savetu Evrope o aferi trgovine ljudskim organima Srba tokom rata 1989-1999. godine na Kosovu i Metohiji.

ANALIZA SLEDEĆE NEDELJE KREĆE VAŽNA FAZA U REŠAVANJU KOSOVSKOG ČVORA

VIŠE NAM NE MOGU ZAVRTATI UŠI

U narednim danima zakazan je niz međunarodnih sastanaka čija je glavna tema pokretanje dijaloga Beograda i Prištine. Posle posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, sledeće nedelje predsednik Vučić će se sastati sa liderom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, a u Srbiju stiže i evropski posrednik za pitanje KiM Miroslav Lajčak. A nakon toga 27. juna predstavnici Beograda i Prištine imaće sastanak u Beloj kući, koji je inicirao izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović upozorava da Vašington i Brisel spremaju zajedničku ucenu Srbiji kako bi je naterali da prizna nezavisno Kosovo.

- SAD i EU imaju zajednički cilj, samo nude različite puteve do njega. Vašington vidi rešenje kroz jačanje ekonomskih veza Beograda i Prištine, a Brisel hoće međusobno priznavanje, a onda i članstvo Srbije i Kosova u EU. Njima se žuri, a vreme radi za Srbiju, koja je politički, ekonomski, pa i vojno ojačala i više joj se ne mogu zavrtati uši. Srbija ima svoje argumente, poput teritorijalne celovitosti koju joj garantuje Rezolucija 1244, kao i činjenice da je u UN primljena u republičkim granicama. Njima može da jača svoju poziciju u pregovorima.

foto: Marina Lopičić, EPA, Profimedia, BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

GRENEL O IDEJI RAZMENE TERITORIJA TO JE POTEKLO OD BOLTONA, NE OD TRAMPA

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je ideja o razmeni teritorija potekla od bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, a ne od Donalda Trampa. Kazao je i da će dve strane na predstojećem sastanku u Vašingtonu razgovarati o ekonomiji, dok politički dijalog treba da vodi EU.

Kurir.rs, Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track