Najnovije vesti

KURIR ISTRAŽUJE ČIME ĆE SE BAVITI DUGOGODIŠNJI POSLANICI Balša ima akademiju, Šešelj prima penziju, Čanak ostaje u klupi
Foto: Beta/Dragan Gojić, Marina Lopičić, Dado Đilas

NIJE IM SVEJEDNO

KURIR ISTRAŽUJE ČIME ĆE SE BAVITI DUGOGODIŠNJI POSLANICI Balša ima akademiju, Šešelj prima penziju, Čanak ostaje u klupi

Politika

Nije im svejedno! Brojni političari čije liste nisu prešle cenzus sada su primorani da traže nove izvore prihoda. Neki idu u privatni sektor, dok su pojedini sigurni jer imaju penziju

Politički zemljotres izazvan parlamentarnim izborima na kojima su cenzus prešle samo tri liste, mimo manjinskih stranaka, izbacio je iz skupštinskih klupa dugogodišnje poslanike. Gordana Čomić, Vojislav Šešelj, Vjerica Radeta, Nataša Jovanović, Milorad Mirčić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Dragoljub Mićunović, Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena važili su za najprepoznatljivije parlamentarce, a posle ovih izbora ostali su van Skupštine.

Većina njih će, kažu, nastaviti političku borbu u okviru svojih stranaka, a kad je reč o izvoru prihoda, odgovori su šarenoliki - od prelaska u privatni sektor do životarenja od penzije.

foto: Marina Lopičić

Rotacije

Za Nenada Čanka, lidera LSV, nema neke velike razlike - on će parlamentarnu klupu zameniti pokrajinskom - biće poslanik u vojvođanskom parlamentu. Na penziju će moći da računaju, bar dok ne dođu do nekog drugog izvora prihoda, skupštinski veterani - Dragoljub Mićunović, Vojislav Šešelj i Vjerica Radeta. Šešeljeva penzija, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, iznosi 43.000 dinara, dok je Radetina nešto veća i iznosi 59.000 dinara.

foto: Tanjug / Tanja Valić

Milorad Mirčić, višegodišnji poslanik SRS, kaže u razgovoru za Kurir da će se sada baviti strankom. Na pitanje šta će mu biti izvor prihoda, on navodi:

- Predstoji da čovek to rešava sada, shodno znanju i iskustvu. Ja sam inženjer tehnologije. Ima posla, pitanje da li će baš vas da prime. Mene je najveći strah za Srbiju, ne da li ću ja preživeti za mesec-dva...

foto: Stefan Jokić

Snašli se

Radoslav Milojičić Kena, koji je bio poslanik DS, kaže da će nastaviti svoju političku borbu u dva pravca - smena „nesposobnog rukovodstva“ DS, jer bez jakog DS, kako navodi, nema smene vlasti.

- Ja sam dete sa sela i nisam kao ostale pokondirene tikve odlazio za Beograd, bavimo se porodično poljoprivredom, ekonomista sam, imam 36 godina, a poslanik sam četiri, tako da, kako sam živeo bez poslaničke plate 32 godine, živeću i dalje - kaže Milojičić.

foto: Zorana Jevtić

Njegov saborac Balša Božović ističe da će se sada okrenuti privatnom sektoru.

- Prvo, nastaviću da se borim za obespravljene građane, i to nastavljam kao član DS. Drugo, idem u privatni sektor. Jedan sam od osnivača jedne regionalne akademije za razvoj demokratije koja će se baviti reformama, problemima koje imaju države zapadnog Balkana i koja će raditi na približavanju Srbije i zapadnog Balkana sa EU, zajedno sa najaktivnijim mladim političarima iz regiona. To je počelo da radi, sad ću imati više vremena da se posvetim tome. Tu je i Aleksandra Jerkov, Maja Videnović, naše kolege iz regiona... - navodi Božović.

foto: Beta

Gordana Čomić: Gotovo je s mojom političkom borbom

Gordana Čomić, dugogodišnja poslanica DS, koja je na izborima bila na listi UDS, kaže da je zbog loših izbornih rezultata rešila da okonča svoju političku borbu.

- Zaslužen neuspeh, samo je naša odgovornost što nismo rečima o evropskoj Srbiji umeli dopreti do ljudi, a istraživanja su ukazivala na ovakav ishod. Prestaje moja javna, institucionalna i politička odgovornost i ostaje samo privatna i lična za podršku evropskoj Srbiji i demokratiji - rekla je Čomićeva za Espreso.

Katarina Blagović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...