ONE ĆE BITI POJAČANJE NOVE VLADE SRBIJE: Mnogi stari ministri na ledu, među favoritima 4 ŽENE!
Foto: Kurir

Kadrovske promene

ONE ĆE BITI POJAČANJE NOVE VLADE SRBIJE: Mnogi stari ministri na ledu, među favoritima 4 ŽENE!

Politika -

Osveženje: Brojni stari ministri mogu da se pozdrave s funkcijom u Nemanjinoj 11 i da ustupe mesto novima. Među favoritima u novoj vladi su žene, tvrde izvori iz vrha vlasti

Utisci oko izbora još se nisu ni slegli, a spekulacije o tome ko će od postojećih ministara ostati u vladi, a ko će od novih kadrova dobiti mandat u Nemanjinoj 11 već su uveliko krenule.

Veliki broj starih ministara je na ledu, a za njihovu zamenu se već vide nova lica. Tako velike šanse da uđu u Nemanjinu 11, kako saznajemo, imaju funkcionerke SNS Marija Obradović i Irena Vujović, doktorka Darija Kisić Tepavčević, ali i dosadašnja poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Među onima kojima se drma fotelja, kako saznajemo iz vrha vlasti, nalaze se socijalisti - ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, ali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, omladine i sporta Vanja Udovičić, kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar za inovacije Nenad Popović.

Slabo radili

- Svi oni su zreli za zamenu. Što zbog loših rezultata i istrošene energije, što zbog uspavanosti i nedostatka angažovanja u dnevnoj politici i prisustva na terenu. Đorđeviću je posebno bio minus to što su loše vođeni i kontrolisani domovi za stare tokom epidemije koronavirusa u kojima su se stvarala žarišta širom Srbije - kaže naš izvor.

foto: Printscreen

Visoke funkcije

Iako je još sve na nivou potencijalnog, lobiranja i razgovori na temu budućih članova vlade uveliko se vode. - Doktorku Dariju Kisić Tepavčević kao favorita za ministarku prvo su prepoznale kladionice, a sada se kao ozbiljan kandidat pominje i u političkim krugovima. Mada je u početku za to mesto bio viđen dr Zoran Gojković, tokom korone je Kisićeva dobila veću popularnost. Za novu članicu vlade viđena je aktuelna poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, za koju upućeni kažu da bi mogla da vodi Ministarstvo rada i socijalnih pitanja jer ima višegodišnje iskustvo u toj oblasti - kaže naš sagovornik.

Dodaje da se kao moguća ministarka pominje i Marija Obradović, potpredsednica SNS, ili kao predsednica Narodne skupštine ukoliko Maja Gojković preuzme Ministarstvo pravde, o čemu je Kurir pisao. Za potencijalnu ministarku viđena je i članica predsedništva SNS Irena Vujović.

Ispuniće zadatak

- Postojalo je reči da Vujovićevoj pripadne mesto ministarke bez portfelja zadužene za podsticaj nataliteta ili pak ministarstvo ekologije, ali će se o tome još pričati jer definitivne odluke tek treba doneti - priča naš izvor.

Vujovićeva kaže za Kurir da je pre svega zahvalna podršci koju su građani pružili na izborima, a posebno je ponosna na rezultate u opštini koju vodi. - Ostvaren je istorijski rezultat na izborima, što od nas iziskuje veliku odgovornost. Moramo da se borimo i radimo još više i posvećenije kako bismo opravdali ukazano poverenje. Podjednako odgovoran zadatak je obavljati funkciju predsednika opštine ili biti član vlade. Moj budući rad isključivo će biti posvećen dobrobiti građana, obavljaću ga odgovorno kao i dosad, bez obzira na funkciju koja će mi biti poverena.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković kaže za Kurir da o ovoj temi ni sa kim nije razgovarala. - Jedino je tačno da imam mnogo iskustva u toj oblasti i, logično, znanja, sve drugo prvi put čujem od vas. Nikada o tome nisam ni sa kim pričala, niti u tom pravcu razmišljala. Doduše, i posao koji sam radila poslednjih pet godina imao je mnogo dodirnih tačaka jer najčešće najslabiji članovi društva traže zaštitu, ali to je ipak nešto sasvim drugačije i zahteva i druga znanja i veštine - izjavila je ona.

Mali je siguran

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković očekuje da će nova vlada biti brzo formirana, a da bi se iznenadio, kako kaže, da više od dva tri sadašnja ministra ponovo dobiju mandat. Među sigurnim ministrima je, po njegovom mišljenju, Siniša Mali, aktuelni ministar finansija. - Nova vlada biće brzo formirana, ali tek posle skupštine SNS, koja je jednako važna kao i upravo održani izbori - rekao je Stanković.

Kisićeva i Obradovićeva nisu odgovorile na naša pitanja.

Neizvesno ČETIRI FAVORITA ZA PREMIJERA

Političke prognoze su bile najviše usmerene na to ko će biti novi premijer. Od početka su u igri četiri osobe: aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministar poljoprivredi i prvi na listi SNS Branislav Nedimović, ali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, za kog naši izvori tvrde da je toliko cenjen kod šefa stranke Aleksandra Vučića da ne zna koje bi mu zaduženje pre dao. Ipak, konačna odluka može potpuno i da iznenadi i da mandatar za novu vladu bude neko sasvim nov.

foto: Printscreen

Bojan Klačar VLADA TOKOM LETA, MOŽDA I BEZ SPS

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenjuje da će se o sastavu nove vlade pregovarati malo duže, bez velike žurbe i pritisaka, tako da bi novi saziv mogao da bude dogovoren tokom leta. Kaže i da ne bi bilo iznenađenje da SPS ne bude deo vladajuće koalicije. - Pitanje mesta SPS u novoj vladi neće biti rešeno u narednih nekoliko dana. Ići će se na varijantu da se o tome malo duže pregovara. Rok je 90 dana i naša predviđanja su da će se o tome dogovoriti tokom leta, bez velike žurbe i pritisaka da se uradi sada - rekao je Klačar i dodao da mesto SPS u vladi nije upitno zbog toga što imaju narušene odnose sa SNS, već zbog činjenice da to nije od političke koristi SNS.

foto: Zorana Jevtić
foto: Kurir

Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja