NEVEROVATAN TRIJUMF SNS NA IZBORIMA: Naprednjaci potpuno OSVOJILI SRBIJU!
Foto: Zorana Jevtić

Dominacija

NEVEROVATAN TRIJUMF SNS NA IZBORIMA: Naprednjaci potpuno OSVOJILI SRBIJU!

Politika -

Razvalili Naprednjački cunami protutnjao zemljom, osvojena vlast u gotovo svim gradovima i opštinama, među kojima su u Šabac i Paraćin, bastioni opozicije

Srpska napredna stranka ubedljivo je pobedila na izborima za sva tri nivoa vlasti i sasvim sigurno će u naredne četiri godine voditi glavnu reč u republici, pokrajini, ali i u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Naprednjaci su srušili i takozvane bastione opozicije u Paraćinu i Šapcu, gde su posle više godina poraženi Saša Paunović i Nebojša Zelenović, bivši funkcioneri DS. Čajetina je jedna od retkih opština koju naprednjaci nisu „potopili“ i gde je na vrh isplivao Milan Stamatović u koaliciji sa PUPS i DSS. Jedinu pobedu socijalistima osigurao je njihov potpredsednik Novica Tončev u Surdulici, i to tesnom pobedom nad naprednjacima - 18 naspram 17 odborničkih mandata. Bosilegrad i Trgovište su među nekoliko opština gde se desio neuobičajeno ubedljiv trijumf SNS, sa skoro 100 odsto glasova. Zanimljivo je da je naprednjacima izmaklo prvo mesto u Bujanovcu za svega 80 glasova od Demokratske partije Nagipa Arifija.

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Izlaznost 50,32 odsto

Naprednjacima 191 poslanik

SNS je osvojio 61,59 odsto glasova i u republičkom parlamentu će imati 191 poslanika, pokazuju rezultati Republičke izborne komisije na osnovu podataka sa 70,57 odsto biračkih mesta. Koalicija SPS-JS osvojila je 10,37 odsto glasova i 32 poslanička mandata, a u Skupštini Srbije prvi put će sedeti i Spas Aleksandra Šapića, koji je osvojio 3,64 odsto glasova, to jest 11 mandata. Ostala mesta popuniće stranke manjina, i to: SVM deset poslanika, a lista Muamera Zukorlića, SDA i Albanske demokratske alternative po dva mandata. RIK je saopštio da je izlaznost bila 50,32 odsto.

Rekord u Džajićevom selu

Cela Pambukovica kod Uba glasala za SNS

Najveću podršku listi „Aleksandar Vučić - Za našu decu“ definitivno su dali stanovnici sela Pambukovica u opštini Ub. Ukupna izlaznost je bila 82,52 odsto, lista SNS je dobila čak 92,11 glasova. Predsednik opštine Ub i predsednik IO SNS Darko Glišić podseća da je Pambukovica nedavno dobila važnu saobraćajnicu. - Predsednik Aleksandar Vučić je pre nekoliko godina otvorio put na koji su ljudi u Pambukovici čekali čak 60 godina, zbog toga su zahvalni - kaže Glišić za Kurir. Inače, ovo selo je rodno mesto fudbalske legende Dragana Džajića.

VOJVODINA

Apsolutna većina u Vojvodini

Naprednjaci će imati apsolutnu većinu i u pokrajinskom parlamentu jer su osvojili 76 od 120 mandata.

SNS 58,41 odsto, 76 mandata od 120 mesta SPS 10,32 odsto SVM 9,42 odsto Vojvođanski front 4,85 odsto POKS 3,98 odsto Metla 3,98 odsto SRS 3,11 odsto

BEOGRAD

SNS pobedio u svih 17 beogradskih opština

Ono što nije uspelo socijalistima na vrhuncu moći, niti nekada moćnim demokratama, uspelo je naprednjacima. Prvi put u istoriji modernog višestranačja SNS je pobedio u svih 17 beogradskih opština. SNS je bio ubedljiv u 16 opština, a na Novom Beogradu su se koplja lomi sa Spasom Aleksandra Šapića, ali su naprednjaci ipak odneli pobedu.

Posle 28 godina u opštini Stari grad više neće vladati demokrate i njihovi bivši kadrovi, poput dosadašnjeg predsednika opštine Marka Bastaća. Poznati pevač Oliver Mandić biće odbornik SNS u ovoj opštini. - Više neće moći da ukradu dok smo mi na Starom gradu - izjavio je Mandić.

Vračar

SNS 51,07 odsto SPS 13,89 odsto PSG-SDS 10,02 odsto Metla 7,68 Spas 7,5 odsto glasova Društvo za ulepšavanje Vračara 3,15 odsto Zeleni Vračar 3 odsto

Stari grad

SNS 45,4 odsto 27 mandata Čuvamo Stari grad 14,9 9 mandata SPS-JS 10,28 odsto 6 mandata Srce grada - PSG 8,7 odsto 5 mandata Aleksandar Šapić 8,58 odsto 5 mandata Metla 8,32 4 mandata

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track