KO ĆE USPETI DA PREŽIVI ISPOD CENZUSA! ZA OVE STRANKE NIJE KRAJ: Nisu ušli u parlament, ali nisu za penziju
Foto: Nemanja Nikolić, Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Analiza

KO ĆE USPETI DA PREŽIVI ISPOD CENZUSA! ZA OVE STRANKE NIJE KRAJ: Nisu ušli u parlament, ali nisu za penziju

Politika -

Šanse Iako nisu uspeli da uđu u Skupštinu, DJB, Metla, SRS, pa i UDS neće brzo otići u politički zaborav, ocenjuju analitičari

To što Dosta je bilo, Metla, Srpska radikalna stranka, Ujedinjena demokratska Srbija i Pokret slobodnih građana nisu prošli cenzus i ušli u parlament, ne znači i da je ovo njihov politički kraj, ocenjuju sagovornici Kurira, politički analitičari. Da, ističu, biće teško održati se u novim okolnostima, ali ne i nemoguće.

Koprcaće se

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da će dalji politički život stranaka koje su ostale ispod cenzusa zavisiti pre svega od tradicije i infrastrukture. - Realno je da SRS opstane jer Šešelj ima autoritet. E sad, pitanje je da li će imati šansu da se regenerišu. Realno je i da DSS opstane. Najmanje šanse za opstanak ima Čeda Jovanović, odnosno LDP. Bio je nada za lokal, ali ništa nije uradio - kaže Anđelković i dodaje:

- UDS će se kao koalicija raspasti. LSV ima dobar rezultat u Vojvodini, a pitanje je kako će preživeti drugi iz te koalicije, male stranke. Za dalje preživljavanje svih njih biće ključne tradicija i izgrađena infrastruktura. I analitičar Dejan Vuk Stanković ne misli da je pozicija ispod crte na parlamentarnim izborima početak kraja pomenutih stranaka.

- Ne znači kraj, ali teža je pozicija. DSS je gubio pa dobijao parlamentarne izbore, radikali su izgubili, pa se vratili. To zavisi samo od toga da li će lideri i članstvo nastaviti da se angažuju. Ako urade tako, možda se jednog dana i vrate. To je dug proces i iskreno, jako je teško vratiti se, ali ne i nemoguće. Sad sve zavisi od tih stranaka - dodaje Vuk Stanković.

Nema dalje

S druge strane, Jelena Vukoičić, politički analitičar, kaže da će udarac sa parlamentarnih izbora teško koja od ovih stranaka preživeti.

- Te male stranke gube na popularnosti već dugo. Ovo im je završni udarac od kog će se teško oporaviti. Kad ste parlamentarni, sve je drugačije, sada moraju da brinu o finansiranju, pažnji javnosti... Odlaze u prošlost. Možda pojedinci pređu u druge stranke. Radikalima i LDP ne vidim budućnost - kaže Vukoičić. Iako su iz UDS najavljivali da će učestvovati i na predsedničkim izborima (za dve godine), te da su im ovi kao nekakva pokazna vežba, Vukoičićeva ističe da će oni teško moći da naprave išta konkretno.

- Tražiće šansu u svakom narednom ciklusu, ali teško. Sve su to stranke, uključujući i DSS, koje dugo gube rejting i ovo je potvrda njihovog kraja. Nije ovo nikakvo iznenađenje - dodaje ona.

Hašim Tači

Čestitam Albancima ulazak u Skupštinu Srbije

Hašim Tači, predsednik privremenih prištinskih institucija, poručio je juče da je ujedinjenje Albanaca u tri opštine na jugu centralne Srbije u kojima živi albanska nacionalna manjina dalo rezultate. Tači je na svom Fejsbuk profilu napisao da će u Skupštini Srbije sada biti više poslanika koji će zastupati prava Albanaca.

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja