ZAŠTO JE OPTUŽNICA OBJAVLJENA BAŠ SAD? Advokat objašnjava šta će se dogoditi ukoliko ona bude bude POTVRĐENA!
Foto: AP/Visar Kryeziu, Shutterstock, EPA

optuženi za zločine protiv čovečnosti

ZAŠTO JE OPTUŽNICA OBJAVLJENA BAŠ SAD? Advokat objašnjava šta će se dogoditi ukoliko ona bude bude POTVRĐENA!

Politika -

Beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da je optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija ozbiljna, ali da ostaje da se vidi da li će odgovarati po komandnoj odgovornosti i za zločinačko udruživanje ili za lično izvršenje krivičnih dela pobrojanih u optužnici

Tapušković kaže da je objavljivanje optužnice povezano sa predstojećim pregovorima sa velikim silama o tzv. Kosovu. Ističe da je važno što je tužilaštvo krenulo od čelnika tzv. Kosova, a ne od brojnih nižerangiranih osumnjičenih, koji su do sada išli u Hag i nije se znalo da li su svedoci ili optuženi.

U narednom periodu će, prema rečima Tapuškovića sud preispitivati optužnicu i odlučiti da li će je potvrditi. Ukoliko je potvrdi, biće zakazano suđenje, na koje će optuženi morati da se odazovu, ukazao je Tapušković.

Hag podigao optužnicu za zločine počinjene na Kosovu

Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine počinjene na Kosovu podnelo je optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, objavljeno je na sajtu Tribunala.

Specijalizovano tužilaštvo je stavilo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekoliko bivših članova OVK terete za niz zločina protiv čovečnosti za skoro 100 ubistava.

foto: AP/Visar Kryeziu

Hašim Tači i Kadri Veselji, visoki funkcioneri takozvane države Kosovo, krajem devedesetih godina su organizovali i predvodili terorističku oprganizaciju UČK na Kosovu i Metohiji.

OVK je počinila najmonstruoznije zločine nad Srbima, nealbancima, ali i Albancima koji su bili lojalni Srbiji.

Njihove grupe terorista kojima su obojica komandovali vršili su prepade na policijska i vojna vozila naše vojske na Kosovu i Metohiji i ubijali kako srpske policajce, tako i vojnike.

Nisu se zadržavali samo na uniformisanim licima pa su često kidnapovali Srbe na Kosovu, u poljima, na regionalnim i lokalnim putevima, u firmama, itd..

Mnogi Srbi su ubijani u svojim kućama i dvorištima, a predvodnici tih krvavih zločina bili su upravo Hašim Tači i Kadri Veselji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track