GRADSKA IZBORNA KOMISIJA PONIŠTILA IZBORE U ŠAPCU! SNS: Kradu nam pobedu! Ako se ponovi glasanje, opet ćemo pobediti!
Foto: Dado Đilas, Kurir

Obrt

GRADSKA IZBORNA KOMISIJA PONIŠTILA IZBORE U ŠAPCU! SNS: Kradu nam pobedu! Ako se ponovi glasanje, opet ćemo pobediti!

Politika -

Završna reč GIK osporio rezultate glasanja na svih 100 biračkih mesta, naprednjaci čekaju zvanično rešenje, a zatim će se žaliti Upravnom sudu, koji će doneti odluku da li će Šapčani opet na birališta

Izbori u Šapcu, na kojima je SNS pobedio sa 30.316 glasova, poništeni su jučerašnjom odlukom Gradske izborne komisije!

Naime, GIK u ovom gradu doneo je odluku o poništavanju glasova na svih 100 biračkih mesta, a GO SNS je odmah pripremio žalbu Upravnom sudu. Ukoliko Upravni sud odluči da se glasanje poništava, građani će na birališta ponovo izaći 5. jula, to jest prve nedelje nakon zvanične odluke, za koju je rok 48 sati.

Skandalozna odluka

Naprednjaci kažu da je ovo "sraman potez", a da iza njega stoje Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, i Dušan Petrović, funkcioner DS. Oni poručuju da će nesumnjivo pobediti i ukoliko se glasanje ponovi. Zasad čekaju zvanično rešenje GIK, nakon čega će predati žalbu sudu.

- Ova odluka je skandalozna. U Šapcu je u toku najsramnija krađa i prekrajanje izborne volje građana. SNS će braniti izbornu volju građana svim pravnim sredstvima, a prvi korak je žalba Upravnom sudu - navode u SNS. Dodaju da niko od domaćih i stranih posmatrača nije imao nijednu primedbu na tok izbora u Šapcu, kao i da su članovi biračkih odbora iz Zelenovićeve stranke potpisali zapisnike, među kojima je od 100 zapisnika postojala primedba na samo jedno biračko mesto.

foto: Printscreen

Ne sumnja u pobedu

Narodni poslanik i kandidat za odbornika SNS u Skupštini Šapca Boban Birmančević kaže za Kurir da su brojevi glasova najrelevantniji. - Poštovaćemo sve odluke institucija, čak i ako se ponovi glasanje, mi ćemo opet pobediti. Ma i da se ponavlja 16 puta, svaki put ćemo pobediti.

Građani su jasno pokazali, SNS je imao 30.316 glasova, a Zelenović 19.087 - podseća Birmančević. S druge strane, Zelenović tvrdi da izbori nisu završeni i da je bilo "velikog broja nepravilnosti". - Imamo više od 100 prigovora, snimke, lične izjave građana, pravimo jedan dosije i tu dokumentaciju ćemo dostaviti javnosti i pokrenućemo proceduru pred nadležnim organima - izjavio je Zelenović.

Predsednik GIK Budimir Pavlović je potvrdio da su poništeni izbori, a kao razlog je naveo da su zabeleženi propusti i neregularnosti na svih 100 biračkih mesta. - Na odluku komisije može se podneti žalba, a konačnu odluku će doneti Upravni sud - rekao je Pavlović. Na pitanje zašto se GIK do sada nije oglašavao povodom izbornih rezultata u Šapcu, Pavlović je rekao da je to zbog prigovora koji su bili u postupku razmatranja.

foto: SNS

Čistije nego ikad Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić oštro je reagovao na odluku o poništavanju izbora. - Ovo je najveća pljačka i krađa izborne volje građana ikada viđena u Srbiji. Zelenović i Petrović su do sada krali novac građana Šapca, a sada pokušavaju da im ukradu i glas. I to glas željan promena i normalnog života u Šapcu - kaže Glišić i dodaje da su ovi izbori bili čistiji i pošteniji nego ikad dosad i sa "nikada većom izlaznošću i jasnijom voljom građana".

REAGOVANJA

foto: Grad Beograd

Goran Vesić, član Predsedništva SNS To je radila Mira Marković - Poslednji put rezultate lokalnih izbora poništavala je Mirjana Marković 1996. godine. Kako se istorija ponavlja, uvek ima ljudi koji misle da je njihova bahatost jača od narodne volje.

foto: Beta/ Mileta Mirčetić

Zorana Mihajlović, članica Predsedništva SNS Građani rekli svoje - Bivši gradonačelnik Šapca i gubitnik na ovim izborima Nebojša Zelenović nije u pravu kada kaže da izbori nisu završeni. Izbori jesu završeni, građani su rekli svoje, građani su dali ubedljivo najviše glasova SNS, ali Zelenović, koji u stvari broji glasove u Šapcu, neće pošteno da izbroji i prizna volju građana.

foto: Tanjug / Sava Radovanović

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS Pljuju u lice građanima - Ovim se poništava izborna volja građana. SNS ima obavezu da zaštiti slobodu naroda da odlučuje o tome kome želi da pokloni poverenje. Petrović i Zelenović su, nakon što su videli rezultate i shvatili da ih Šapčani više ne žele na čelu svog grada, rešili da pljunu u lice građanima Šapca.

foto: Zorana Jevtić

Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS Najveća krađa u istoriji višestranačja - U Šapcu se dešava najveća izborna krađa u istoriji modernog višestranačja. Stari lopovi su, nakon narodnih para, sada za svoj plen proglasili i tuđe glasove na izborima, volju čitavog grada i budućnost njegove dece.

foto: Fonet/Božidar Petrović

Konstantin Samofalov, SDS Ne razumem profesionalne bojkotaše - Želim svu sreću Šapcu u borbi da se zadrži i taj mali prostor slobode, ali ne razumem neke profesionalne bojkotaše kojima je okej Šabac, a nisu Stari grad, Paraćin, Niš, Vrbas, Ljig, Vračar. U takvoj konfuziji pobeđuje samo Vučić. Velika šteta! Srećno, Šapčani.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track