SUKOB EU I TRAMPA ZBOG SRBIJE: Ovo je pozadina otkazivanja dijaloga u Beloj kući!
Foto: EPA, Profimedia, Zorana Jevtić

Analiza

SUKOB EU I TRAMPA ZBOG SRBIJE: Ovo je pozadina otkazivanja dijaloga u Beloj kući!

Politika -

Taktika... Evropska administracija, a pre svega Nemačka i Francuska, aktivirala je optužnice protiv Tačija i Veseljija kako bi minirala pregovore Beograda i Prištine u SAD i vratila delegacije Balkana za svoj sto, tvrde analitičari

Prištinska delegacija otkazala je juče učešće na sastanku u Vašingtonu, gde je 27. juna trebalo da sedne za sto s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Beograda.

Prema rečima analitičara, razlog ove odluke treba tražiti u podizanju optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija, jednog od učesnika sastanka, i bivšeg predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija. Ričard Grenel, specijalni izaslanika Donalda Trampa za dijalog, usled svega ovoga posle konsultacija s Vučićem otkazao je juče planirani sastanak i najavio da će zakazati novi!

Međutim, nameće se pitanja kako je optužnica za zločine od pre više od dve decenije podignuta baš sad, dan uoči obećavajućih razgovora u SAD. Za spoljne analitičare nema dileme, tim potezom EU administracija, koja i stoji iza Specijalnog suda za ratne zločine OVK, pokušava da istisne SAD iz dijaloga Beograda i Prištine i vrati ga za svoj sto.

Sve pada u vodu

Avdulah Hoti, kosovski premijer, poručio je juče iz Brisela, gde je u zvaničnoj poseti, da je odluku o otkazivanju puta u Vašington doneo u konsultaciji s Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Bele kuće.

foto: AP/ Visar Kryeziu

- U konsultaciji sa ambasadorom Grenelom, ja sam njemu predložio da se ovaj sastanak odloži za neki drugi dan zbog dešavanja u toku jučerašnjeg dana - izjavio je Hoti.

Kosovski premijer je odgovarao na pitanja o nastavku briselskog procesa, te poručio da dijalog nema alternativu, ali je zanimljiva izjava portparola EK Petera Stana da otkazivanje sastanka u Vašingtonu nema nikakvog uticaja na briselski dijalog jer, prema njemu, „postoji samo jedan dijalog - onaj koji potpomaže EU“.

Prema rečima Jelene Milić, direktorke Centra za evroatlantske studije (CEAS), podizanje optužnice za ratne zločine protiv Tačija je Pirova pobeda Nemačke i pokušaj da se minira inicijativa Vašingtona za nastavak dijaloga o KiM. Ona je navela da je sada „ogoljeno“ koliko su akteri spremni da manipulišu mehanizmima tranzicione pravde da bi minirali Grenelove i Trampove napore.

foto: Filip Plavčić

- Ovo je Pirova pobeda, hteli su da miniraju vrlo koristan i zasad uspešan proces američke administracije koja se prvi put posle dužeg vremena u srpskoj javnosti vidi kao racionalna i objektivna u sagledavanju problema - navela je Milićeva:

- Tako eksplicitno ogoljavanje - „dabogda komšiji crkla krava“ u međunarodnim odnosima nisam odavno videla. Pitam se šta je „ljubav Nemačke“ Aljbin Kurti ikada učinio za formiranje ovog suda, na koji se sada svi pozivaju i srećni su što je otežao sastanak u Vašingtonu, a ne što je optužio Tačija i pokazao da postoji problem 2.500 ubijenih Srba, za koje niko nikad nije odgovorio. To je tužno lice Nemačke koje vidimo.

Optuženi za 100 ubistava... Veselji i Tači
Optuženi za 100 ubistava... Veselji i Tači foto: Profimedia, EPA/Valdrin Xhemaj

EU ogorčena

I Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji, smatra da je podizanje optužnice pokazalo da se EU ne miri sa sporednom ulogom.

- Postavlja se pitanje ko je ažurirao proces u sudu i podstakao da se desi u tako ključnom trenutku veoma nepovoljnom za SAD, pre svega za Grenela, koji je počeo da „greneluje“, kao što je Holbruk „holbrukovao“ i bio grub - rekao je Đukić.

On je dodao da ima izgleda da je iza svega EU i da je ona zakočila proces pregovora aktivirajući optužnice u Specijalnom sudu.

Da je podizanje optužnice pred sam sastanak u Beloj kući miniranje pregovora pod pokroviteljstvom SAD, smatra i novinar i politički komentator Milovan Jovanović.

- Podizanje optužnice Specijalnog tužilaštva za Kosovo je bilo dugo očekivano. Međutim, podizanje optužnice pred sam odlazak u Vašington je veliko iznenađenje i predstavlja miniranje sastanka u Beloj kući. Ova odluka je bez dileme veliki šamar za Grenela i uskoro ćemo videti kakav će odgovor uslediti. Potpuno je jasno da iza ove odluke specijalnog tužioca stoji Nemačka i deo administracije SAD, koja je već dugo u neslaganju sa aktuelnom administracijom Trampa povodom brojnih pitanja - kaže Jovanović i dodaje:

- EU, tj. Nemačka, kao najjača i najmoćnija zemlja EU, želi ključnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

Provocira

TAČI NA FEJSBUKU POSTAVIO ZASTAVU OVK

foto: Printscreen Facebook

Tači je juče na svom Fejsbuk profilu postavio amblem takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. To je Tačijeva prva objava na Fejsbuku nakon što je objavljen predlog optužnice protiv njega.

Karl Bilt

TAČI POKUŠAVA DA ZATVORI SUD, ZATO OPTUŽNICA

Karl Bilt, kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove, ocenio je da je moguće da je haško Specijalno tužilaštvo odlučilo da sada objavi predlog optužnice protiv Tačija jer su postojali nagoveštaji da on pokušava da mobiliše SAD kako bi se zatvorio Specijalni sud za ratne zločine bivše OVK.

Svetski mediji

KAKVA JE SUDBINA PREGOVORA?

Hotijeva odluka o otkazivanju puta u SAD odjeknula je i u stranim medijima, pa tako AP, američka agencija, piše da će ta odluka verovatno ugroziti dijalog, kao i da je sastanak u Vašingtonu trebalo da bude prvi nakon 19 meseci. Britanska agencija Rojters prenosi Hotijevu izjavu, koju je objavio na društvenim mrežama, uz opasku da je Hoti trenutno u Briselu, gde bi trebalo da se sastane sa zvaničnicima EU.

Agencija dodaje da se zasad ne zna da li će i delegacija Beograda otkazati posetu Vašingtonu, ali i da na Hotijevu odluku još uvek nije reagovala američka administracija.

Pariz i Berlin spremni

NASTAVAK DIJALOGA U JULU U PARIZU?

Francuska i Nemačka očekuju da uskoro bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine na samitu u Parizu, zajedno sa Emanuelom Makronom i Angelom Merkel, saopštila je sinoć na Tviteru Francuska ambasada u Prištini.

Na Tviteru se oglasio i nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt koji je naveo da Nemačka u potpunosti podržava napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u postizanju napretka koji bi u doglednom vremenu doveo do suštinskog dogovora. Sajt Koha.net nedavno je preneo da Makron 17. jula u Parizu planira da organizuje samit o dijalogu Kosova i Srbije.

Kurir.rs/Katarina Blagović/ EPA, Profimedia, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track