DS ZAKAZALA SEDNICU ZA 28. JUN BEZ LUTOVCA! TEMA: Ujedinjenje demokrata s Borisom Tadićem
Foto: Zorana Jevtić

Glavni odbor

DS ZAKAZALA SEDNICU ZA 28. JUN BEZ LUTOVCA! TEMA: Ujedinjenje demokrata s Borisom Tadićem

Politika -

Deo Demokratske stranke sazvao je sednicu Glavnog odbora stranke za nedelju, 28. jun, na kojoj bi trebalo da se dovrši započeto ujedinjenje sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića.

Potpredsednik DS Dragoslav Šumarac i predstavnik sazivača sednice (145 članova GO) je u pozivu naveo da će tema biti i ovlašćivanje Organizacionog odbora, na čijem čelu je Vida Ognjenović, da raspiše neposredne izbore za stranačko rukovodstvo. Izbor novog predsednika i potpredsednika DS trebalo bi da se održi 22. avgusta.

foto: Marina Lopičić

GO će se bez aktuelnog predsednika DS Zorana Lutovca, održati u beogradskom Domu omladine. Ideja je da se na sednici zaokruži ujedinjenje demokrata, koje je pre više od godinu i po dana pokrenuo Lutovac. Sporazum o udruživanju tada je potpisan sa Tadićem i sa Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, ali je sada neizvesno da li će se i on priključiti ovom projektu. Inače, u četvrtak uveče održana je i sednica Statutarne komisije, čijeg predsednika Srđana Sandića i još šest članova je prethodno Izvršni odbor, na čelu sa Dušanom Kostadinovićem, suspendovao na 12 meseci.

foto: Privatna arhiva

Sandić kaže za Kurir da je na sednici usvojena žalba članova Statutarne komisije na ovu odluku, tako što je preinačena i glasi: "odbacuje se predlog za pokretanje disciplinskog postupka od strane predsednika Lutovca kao nedopušten":

- Članom 24 statuta propisano je da “član stranke ne može biti pozvan na odgovornost zbog iznetog mišljenja ili glasanja u okviru organa stranke". Svi opštinski i gradski odbori DS, baš kao i omladina, vraćeni su jer se Izvršni odbor oglušio o odluku Statutarne komisije u kojoj je objašnjena celokupna procedura i neophodni koraci za raspuštanja - pojašnjava Sandić.

Podseća da su po važećem Statutu, odluke Statutarne komisije konačne i obavezujuće za sve članove i organe, pa tako i za Izvršni odbor.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja