KARL BILT UVREDIO SRBE NA VIDOVDAN: Švedski diplomata imao skandaloznu poruku na godišnjicu Kosovskog boja (FOTO)
Foto: Profimedia

ŠTA SE MEŠA?!

KARL BILT UVREDIO SRBE NA VIDOVDAN: Švedski diplomata imao skandaloznu poruku na godišnjicu Kosovskog boja (FOTO)

Politika -

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove i bivši premijer Švedske Karl Bilt uporedio je danas, na Vidovdan, osećanja Srba i Šveđana povodom Kosovskog boja i Bitke kod Poltave, navodeći da su mnogi Srbi i dalje uznemireni zbog gubitaka u Kosovskom boju, a da je teško naći nekog Šveđanina kome je stalo do gubitaka Bitke kod Poltave.

Bilt je na Tviteru podelio ilustracije koje oslikavaju Kosovski boj i Bitku kod Poltave, koja se odigrala na današnji dan 1709. godine i koja je bila prelomna bitka Velikog severnog rata, između Rusije i Švedske.

"Dan istorijskih bitaka. Mnogi Srbi su i dalje uznemireni zbog svojih gubitaka u Kosovskom boju, ali bilo bi teško da nađete nekog Šveđanina kome je stvarno stalo do gubitaka kod Poltave, više od 300 godina kasnije", naveo je Bilt.

Ova objava izazala je i brojne reakcije, a najviše su se oglašavali Srbi i Albanci.

U komentarima na post Bilta na Tviteru, neki od njih istakli su da se ove dve bitke i osećanja naroda koja se vezuju za njih ne mogu porediti. Naveli su da se bitka kod Poltave odigrala u Ukrajini, daleko od Švedske i da su Šveđani pokušali da izvrše invaziju na Rusiju, dok su u slučaju Kosovskog boja, osmanske snage te koje su pokušale da izvrše invaziju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track