Najnovije vesti

TIM DŽUDA: Hoti je politički patuljak naspram Vučića, optužnica protiv Tačija će biti potvrđena
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

mišljenje

TIM DŽUDA: Hoti je politički patuljak naspram Vučića, optužnica protiv Tačija će biti potvrđena

Politika

VAŠINGTON  - Ako optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija bude potvrđena i on podnese ostavku, kao što je najavio, dijalog Srbije i Kosova će biti oslabljen, jer dve strane nemaju jednako snažne pregovarače, ocenio je novinar britanskog „Ekonomista“ i stručnjak za Balkan Tim Džuda.

Džuda za Glas Amrrike navodi i da je malo verovatno da će se sastanak, koji je zakaza, pa otkazan u Vašingtonu, na kraju održati, jer je situacija sa Tačijem neizvesna, a predsednički izbori u Americi sve bliže.

Mislim da će optužnica biti potvrđena, jer se na tome radi već 20 godina. Mislim da tužilac ne bi ni podigao optužnicu da nije prilično siguran da će biti potvrđena. I ne samo to, verujem da ima dovoljno dokaza i da pobedi na sudu, predočio je Džuda.

foto: Dado Đilas

Džuda je istakao i da se postavlja pitanje održavanja sastanka u Parizu sredinom jula, odnosno da li će kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron želeti da budu viđeni sa Tačijem, da se sa njim rukuju.

Ako ne bude mogao da ide u Pariz, onda imamo problem. Imate gospodina Vučića i, bez želje da uvredim (Avdulaha) Hotija, on je u poređenju sa Aleksandrom Vučićem politički patuljak. I mislim da ovaj problem još nije rešen ni u Parizu, ni u Berlinu, Prištini ili Beogradu, smatra Džuda.

Džuda veruje da će američki pokušaj da se nešto učini sa dijalogom na kraju propasti, jer će Bela kuća izgubiti interesovanje zbog izborne kampanje koja je u toku.

Niko neće da troši vreme i energiju na neki udaljeni problem u Evropi. Vašington ima veće probleme. To bi moglo da pruži EU ili gospodinu Miroslavu Lajčaku priliku da obnove evropski pristup dijalogu, zaključio je Džuda.

(Kurir.rs/FoNet)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...