BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE VLADISLAV JOVANOVIĆ O SAMITU BEOGRAD-PRIŠTINA: EU neće da dozvoli SAD da preuzme "balkanski kolač"
Foto: Dragan Kadić

OCENA

BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE VLADISLAV JOVANOVIĆ O SAMITU BEOGRAD-PRIŠTINA: EU neće da dozvoli SAD da preuzme "balkanski kolač"

Politika -

Bivši šef diplomatije Jugoslavije Vladislav Jovanović, komentarišući najavu video-samita Beograda i Prištine u organizaciji lidera Nemačke i Francuske Angele Merkel i Emanuelna Makrona, kaže za Kurir da EU ne želi da dopusti da "balkanski kolač" uzme Amerika.

- Oni ubrzavaju tempo da bi uhvatili korak sa Amerikom, da ne bi dozvolili da SAD preuzmu štafetu na Balkanu, da ona bude zaslužna za taj uspeh, a Evropa da se još jednom osramoti i da pusti Trampa da uređuje njeno dvorište. Odnos između EU i SAD je zategnut i napukao. Prištinska strana nije pripremljena za sastanak, jer vidimo da se tamo ne zna ko pije, a ko plaća - navodi Jovanović i dodaje:

foto: Beta/Medija centar

- Albanci će nastojati da pregovore odugovlače do američkih izbora, očekujući da će da će izbori biti povoljniji za njih, jer od Trampa ne mogu mnogo da očekuju. S naše strane bi bilo dobro da iskoristimo Trampove interes, dok je još tu i ima potrebu i interes za rešavanje pitanja KiM, da on svojim prisustvom i pritiskom natera Albance na neke ustupke.

Video-samit o kosovskom pitanju zakazan je za 10. jul. Prethodno je bio najavljen još u martu, ali nije održan zbog situacije s koronavirusom.

Foto/Source:Dragan Kadić/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track