OVAKO SU SE EVROPSKE POLICIJE BORILE PROTIV HULIGANA: Nemci hapsili i po 200 demonstranata!
Foto: EPA / Mohammed Badra

PARALELA

OVAKO SU SE EVROPSKE POLICIJE BORILE PROTIV HULIGANA: Nemci hapsili i po 200 demonstranata!

Politika -

Tokom sinoćnjeg protesta ispred Skupštine Srbije privedene su 23 osobe, dok je 17 demonstranata povređeno. Istovremeno, povređena su 43 policajca koja su učestvovala u suzbijanju demonstracija.

Istine i poređenja radi, nedavno je na demonstracijama koje su organizovane širom Evrope, takođe zbog državnih mera u borbi protiv koronavirusa, broj privedenih i ranjenih demonstranata bio i nekoliko desetina puta veći.

Tako je na demonstracijama koje su održane 26. aprila u Berilu nemačka policija uhapsila preko sto demonstranata, a mesec dana kasnije, rokom protesta koji su održani 26. maja uhapšeno je oko 200 građana. I u Engleskoj je u Hajd parku tokom pobune građana uhapšeno njih 19.

Evropski pripadnici policije takođe nisu oskudevali ni u primeni suzavca i drugih mera koje se koriste za suzbijanje nemira, kao što je bio slučaj u Poljskoj i Francuskoj.

foto: EPA / Mohammed Badra

Da ne odudaramo od Evrope govore i druge činjenice, poput pokušaja dela političara da preotmu ili barem preuzmu deo zasluga za građanski protest. Tako su se sinoć u Beogradu pokušali nametnuti lider Narodne stranke Vuk Jeremić, koga su građani bukvalno oterali ispred Skupštine, kao i Srđan Nogo, nekadašnji dverjanin. Isto je bilo i u Nemačkoj gde je ekstremna desnica pokušala da preotme građanski protest i iskoristi situaciju za svoju agendu. No, na to je izjavom reagovala čak i nemačka federalna policija.

Podsetimo, trenutno se 23 osobe nalaze na policijskom zadržavanju i biće privedeni nadležnom sudiji za prekršaje ili tužiocu. Direktor policije Vladimir Rebić je rekao da su organizatori upada u parlament tokom protesta Damjan Knežević i poslanik Srđan Nogo, a da će tek biti utvrđeno ko je organizator protesta. Ocenio je i da je policija snagu upotrebila krajnje uzdržano, da je suzavac bačen tek oko 23 sata kada su demonstranti ponovo pokušali da uđu u parlament, te da je na kraju i konjica morala da se uključi jer demonstranti nisu odustajali od skupa.

Foto/Source:EPA / Mohammed Badra/ I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track