ŠPIJUNI RUŠILI PO BEOGRADU! BIA uhapsila dvojicu Izraelaca: Oni su jedni od organizatora nasilnih protesta
Foto: Marina Lopičić

strane obaveštajne službe

ŠPIJUNI RUŠILI PO BEOGRADU! BIA uhapsila dvojicu Izraelaca: Oni su jedni od organizatora nasilnih protesta

Politika -

Srpska služba bezbednosti privela preksinoć dvojicu muškaraca - Romana Levina iz Ukrajine i Artura Furmana iz Kirgistana, obojicu sa izraelskim državljanstvom i pasošima

Proteste tokom kojih su huligani napadali policiju, palili i rušili po Beogradu, ali i u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, bez sumnje su organizovale strane obaveštajne službe, a sve sa ciljem da oslabe Srbiju kako bi potpala pod njihovu kontrolu, ocenjuju stručnjaci za bezbednost.

U prilog tome ide činjenica da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) privela preksinoć dva muškarca - jednog iz Ukrajine i jednog iz Kirgistana, obojicu sa izraelskim državljanstvom i pasošima.

foto: Privatna Arhiva

Oni se, naime, sumnjiče da su izazivali nerede tokom nasilnih protesta u Beogradu. U pitanju su izraelski državljani Roman Levin (1999), rođen u Ukrajini, i Artur Furman (2002), rodom iz Kirgistana, koji su tokom protesta prethodnog dana zatečeni kako vuku džakove šuta na kolovoz, odnosno izvlače na ulicu kontejnere, koje su prevrnuli na kolovozne trake i pokušali da zapale. Operativci BIA su juče obavili razgovor s njima. Ušli preko Surčina

foto: Privatna Arhiva

- Inače, zbog navedenih aktivnosti Levina i Furmana su pripadnici MUP Srbije priveli prethodne večeri, ali su oni, nakon konsultacija sa zamenikom dežurnog javnog tužioca prvog OJT, kao i dežurnim sudijom za prekršaje, koji su se izjasnili da nema osnova za njihovo postupanje, pušteni ubrzo nakon toga - naveo je izvor Kurira.

Furman je, kako je utvrđeno, u Srbiju ušao 19. juna 2020. preko graničnog prelaza Surčin, dok je Levin u Srbiju ušao 3. jula, takođe preko prelaza Surčin. Ovo je samo još jedan pokazatelj da su neredi instruirani od strane inostranih službi.

Hibridni rat

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, nema dilemu da iza svega stoji dobro organizovana obaveštajna služba.

- Način na koji se radi, kako se napada policija, kako se napadaju objekti, jasno pokazuje da je sve ozbiljno organizovano. Sve to jasno ukazuje da ovo sigurno nisu demonstracije koje je organizovao neki Janko Veselinović, niti Dragan Đilas ili Vuk Jeremić. Zato bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čim se vrati iz Pariza, morao hitno da zakaže sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, jer je situacija izuzetno ozbiljna. Srbija je pod udarom hibridnog rata s ciljem da se podvlasti, da izgubimo samostalnost i da nam se u drugom centru moći diriguje šta treba da radimo, da budemo eksponent strane politike na Balkanu. To je vrlo opasno - upozorava Dragišić.

foto: Media Centar

Prof. dr Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal, ističe za Kurir da su orkestrirane demonstracije u Beogradu proizvod isključivo bezbednosnih službi iz okruženja koje se nalaze pod kapom velike i moćne, dobro poznate obaveštajne službe koja je nalogodavac izazivanja nemira u prestonici s ciljem destabilizacije Srbije, legalno izabrane vlasti, a prvenstveno predsednika Vučića.

Logistika

- Upravo su u prethodnim danima ušle u Srbiju male kriminalne, narko-grupe iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Kosova i Ukrajine radi izvršenja zajedničkog zadatka, a gde im dobrodošlicu i logistiku priređuju pojedini delovi domaće opozicije. Koriste se klasične metode "podmetanja" gde se u javnosti plasira negativna uloga Rusije, pa čak i optužbe za organizovanje protesta želeći na taj način raskinuti bliske odnose Srbije i Rusije, a naročito izrazitu podršku Rusije u budućim pregovorima o Kosovu, što i jeste glavni cilj zapadnih centara moći - kaže Begović.

Marko Nicović

Operišu ovde već decenijama

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović objašnjava da se stranci iz službi koji su prisutni u Srbiji aktiviraju po potrebi, kad treba da se obavi nešto. - Oni su sve vreme tu, njihove ćelije prate stanje ovde i počinju s radom po komandi. Te mreže su prisutne u Srbiji još od doba nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića - jasan je Nicović.

Više javno tužilaštvo

Procesuirano 25 osoba

Prekršajno i krivičnopravno je proceusirano 25 osoba, od kojih više njih zbog sumnje da su izvršili krivična dela izazivanje opšte opasnosti i nasilničko ponašanje tokom protesta, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu. Napominju da ovi podaci nisi konačni, te da se radi na identifikaciji i drugih osumnjičenih kako za krivična dela tako i prekršaje protiv javnog reda i mira. Prekršajni postupci su takođe u toku.

Foto/Source:Marina Lopičić/ Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track