STRANCI RUŠE SRBIJU: Na našu državu udarili ekstremisti iz Britanije, Tunisa, Crne Gore i BiH!
Foto: Zorana Jevtić

Strani faktor na protestima

STRANCI RUŠE SRBIJU: Na našu državu udarili ekstremisti iz Britanije, Tunisa, Crne Gore i BiH!

Politika -

Ušli su u Srbiju, dali smo im gostoprimstvo, a oni su došli da ruše i napadaju policiju, naveo je juče direktor policije Vladimir Rebić

Nakon poslednjih protesta u Beogradu postalo je više nego jasno da se u događaje na našim ulicama uključio i strani faktor! Bezbednosno-informativna agencija uhapsila je nekoliko stranih državljana tokom nasilnih sukoba demonstranata s policijom, što mnogi ocenjuju kao siguran znak da u organizovanju protesta u Srbiji postoji uticaj stranih obaveštajni službi.

foto: Ana Paunković

Divljanje ekstremista

Posle divljanja ekstremista u noći između petka i subote BIA je uhapsila Britanca koji je učestvovao u nasilnim akcijama, u kojima su policajci gađani bakljama, kamenicama i flašama, a prozori i kamere na srpskom parlamentu razbijani. Uhapšen je Maksimilijan Džejms Dejvid, državljanin Velike Britanije. Osim njega, naše službe su otkrile i Samija Dahilija s pasošem Tunisa. Takođe, prema našim saznanjima, predsednik NVO Zaštitnici Srpske pravoslavne crkve Zoran O., siledžija koji je na protestima nožem napao drugog učesnika, blisko je povezan sa crnogorskom nacionalnom službom ANB. Ovo je samo još jedna potvrda da je namera stranih službi da se izazove krvoproliće u Srbiji.

Prethodnih dana BIA je privela i Romana Levina, rođenog u Ukrajini, i Artura Furmana, rođenog u Kirgistanu. Obojica su imali izraelsko državljanstvo i pasoš i svi se sumnjiče da su izazivali nerede tokom nasilnih protesta u Beogradu.

foto: Privatna Arhiva

Predsednik Aleksandar Vučić je, govoreći o ovoj temi, izjavio da naše bezbednosne službe dobro rade svoj posao i potvrdio da je u proteste u Srbiji uključen strani faktor.

Istraga

Iznoseći podatke o hapšenjima tokom i nakon protesta u petak, direktor policije Vladimir Rebić je rekao da je 71 huligan uhapšen, a među njima je poznati ultimejt fajter. I šef policije je potvrdio da među njima ima stranaca.

- Posebno zabrinjava što ima i inostranih državljana, Crna Gora, BiH, Velika Britanija, Tunis... Ušli su u Srbiju, dali smo im gostoprimstvo, a oni su došli da ruše i napadaju policiju. Jedan od uhapšenih iz Crne Gore je na proteste došao sa šlemom. Policija će sa službama bezbednosti da proceni uticaj stranog elementa na proteste - objasnio je Rebić.

foto: Privatna Arhiva

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić uveren je da strani faktor stoji iza protesta u Srbiji:

- Sigurno je da nisu bili turisti koji su se slučajno našli tu. Bili bi pušteni da je tako. Ovo su ljudi iz redova organizatora protesta ili su bili među najagresivnijima. Verujem da će BIA i tužilaštvo ispitati sve, napraviti njihove profile, istražiti njihove kontakte, ali i kontakte naših državljana koji komuniciraju sa stranim službama i da će se na kraju utvrditi i ko ih je poslao i organizovao i s kojim ciljem. Siguran sam da je cilj vezan za pregovore o KiM i nastojanja da se Srbija oslabi.

POHVALA ZA ORGANE REDA I MIRA

Policija profesionalno radila

foto: Kurir

Srpska policija pokazala je tokom poslednjeg protesta veliku profesionalnost iako je bila suočena sa do sada najagresivnijim napadom ekstremista. Policajci su u više navrata odolevali kamenicama, bakljama i flašama, kojima su ih obasipali razulareni huligani, i branili svoje živote i javnu imovinu samo podignutim štitovima. Uzdržanu reakciju policije pohvalili su i mnogi izveštači s lica mesta.

Direktor policije Vladimir Rebić otkrio je da je uoči početka protesta dao nalog da policija deluje „krajnje uzdržano i da reaguje samo u krajnjem slučaju, ukoliko su policajcima ugroženi život i telo“.

NAKON HAPŠENJA SINA EKSMINISTRA

Dačić se ograđuje,Škundrić ćuti

l Dan nakon što je uhapšen Vladimir Škundrić, sin bivšeg ministra i socijaliste Petra Škundrića, iz SPS poručuju da pomenuti izgrednik nema nikakve veze s tom strankom. Iako je reč o sinu njegovog savetnika u Vladi Srbije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da Vladimir Škundrić treba da snosi sve zakonske posledice.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Komentarišući hapšenje Škundrića, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da ne misli da to može da ima veze s Dačićem.

- To je tajkunsko dete, ima para koliko hoće - naglasio je Vučić.

foto: Privatna Arhiva

Prema saznanjima Kurira, Petar Škundrić već dugo ima probleme sa sinom zbog njegovog ponašanja, o čemu se ustručavao da govori pred stranačkim kolegama, a juče je ostao nedostupan na naš poziv. Uhapšeni Škundrić se u policiji pozivao na Dačića.

PROTESTI ISPRED SKUPŠTINE

Sinoć miran skup

l Na platou ispred Narodne skupštine sinoć su se, petu noć zaredom, okupili građani, ali u znatno manjem broju nego prethodnih večeri.

Građani su se okupili uprkos epidemiološkoj situaciji i merama protiv širenja koronavirusa, uključujući zabranu okupljanja više od 10 osoba na otvorenom prostoru.

Atmosfera ispred Skupštine je, za razliku od prethodne večeri, bila mirna, uz nekoliko upaljenih baklji i sporadičnih skandiranja.

Prisustvo policije u blizini Skupštine nije primećeno. Ipak, policija je sinoć presrela grupu mladića i izvršila pretres. U rančevima kod mladića koje su zaustavili pronašli su Molotovljeve koktele i gas-maske.

(Kurir.rs / Ivana Popović / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track