Najnovije vesti

OPTUŽENI HAŠIM TAČI POTVRDIO: Sutra putujem u Hag
Foto: Profimedia

OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE

OPTUŽENI HAŠIM TAČI POTVRDIO: Sutra putujem u Hag

Politika

Kosovski predsednik Hašim Tači najavio je da će sutra otputovati u Hag na poziv Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koje je krajem aprila podiglo optužnicu protiv njega zbog niza ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiju.

U Specijalizovanom tužilaštvu sa sedištem u Hagu, ovu informaciju nisu želeli da potvrde.

Tanjugu je u tom tužilaštvu rečeno da nikada nisu govorili o tome, niti će davati izjave tim povodom.

Tači je u petak na svom Fejsbuk nalogu objavio da će u Hagu razgovarati sa tužiocima, nakon što je 24. juna Specijalizovano tušilaštvo saopštilo da je protiv njega podnelo sudu optužnicu za ratne zločine, kao i protiv Kadrija Veseljija i drugih osoba.

S obizrom na postupanje ovog tužilaštva, koje nikada nije htelo da potvrdi ili saopšti da li nekoga poziva i u kom svojstvu (osumnjičeni ili svedok), saopštenje tužilaštva da je podiglo optužnicu protiv Tačija, Veseljija i drugih bilo je iznenađenje za sveopštu javnost.

Tužilac je međutim ukazao da saopštenje o optužnici daje zbog kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća, u želji da ona budu ukinuta kako bi oni izbegli lice pravde.

Optužnica se sada nalazi kod sudije, zaduženog za njeno preistipitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saospstenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...