Najnovije vesti

ANALITIČAR MILOVAN JOVANOVIĆ: Vučić pokušava da povrati ono što je izgubljeno u ratu sa NATO
Ilustracija, Foto: Kurir

najteži zadatak

ANALITIČAR MILOVAN JOVANOVIĆ: Vučić pokušava da povrati ono što je izgubljeno u ratu sa NATO

Politika

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović otkriva ko stoji iza protesta u Beogradu, detalje dijaloga Beograda i Prištine, šta očekuje od izbora u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir

Šta se dešava u Srbiji, videli smo proteklih dana proteste i nasilje na ulicama Beograda?

- Sve me neodoljivo podseća na ono što se dešavalo u Crnoj Gori 2015. i 2016. godine i u Severnoj Makedoniji 2017. godine kada su pojedini krugovi iz Moskve pokušali da sabotiraju ulazak Crne Gore i Severne Makedonije u NATO kao i sporazum o promeni imena između Grčke i Makedonije. Već tri godine upozoravam da deo Crkve, deo Akademije, deo Univerziteta, deo vlasti i deo opozicije u sprezi sa dubokom državom nameću priču da Vučić nešto izdaje, prodaje ili predaje. Zdravlje građana i politička stabilnost su nešto što je neophodno svim građanima naše države bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Za svaku osudu je pokušaj rušenja pravnog poretka na ulici putem izazivanja sukoba, nasilja i haosa. To je nanelo veliku štetu Srbiji i oslabilo njenu poziciju u svetu.

Dijalog Beograda i Prištine je obnovljen posle samita u Parizu. Da li je EU vratila pod kontrolu dijalog i da li će ona ubuduće voditi proces i imati glavnu reč?

- SAD su svojim angažovanjem dovele do toga da je EU konačno postala mnogo agilnija što pokazuje direktno aktiviranje predsednika Makrona i kancelarke Merkel u proces dijaloga. Nesposobna, korumpirana i kompromitovana EU administracija nije u stanju da bilo šta znacajno uradi. Bez SAD ne može doći do dogovora i održivog rešenja između Beograda i Prištine. Evidentno je da postoji neslaganje između Trampove administracije sa EU, posebno sa Nemačkom, međutim treba imati u vidu da su SAD još uvek najjača, najuticajnija i najmoćnija zemlja sveta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Da li je moguće doći do sporazuma ove godine?

- Očekujem da će do izbora u Americi, Trampova administracija učiniti sve da do sporazuma dođe. Vreme je pokazalo da je jedina uspešna politika međunarodne zajednice na Balkanu ona iza koje su čvrsto stajale SAD.

Da li bi sporazum značio izdaju KiM?

- Podsećam, po ko zna koji put da je Slobodan Milošević u ratu sa NATO-om 1999 god.i kapitulacijom u Kumanovu definitivno izgubio Kosovo i Metohiju. To je surova istina koje se mi bojimo i sa kojom ne želimo da se suočimo. Veliku konfuziju kod svih građana Srbije stvorili su posle 2000. godine Vojislav Koštunica i Boris Tadić koji su abolirali i amnestirali Miloševića za gubitak Kosova i Metohije. Tom bestidnom i pogubnom odlukom njih dvojica su sve građane Srbije dodatno gurnuli u živo blato u kome se kao društvo davimo evo već 30 godina. Dakle, Vučić pokušava da spase i povrati nešto što smo odavno izgubili u ratu sa NATO-om zbog sumanute ratne politike koju je 90-ih godina vodio Slobodan Milošević. Najteži i najvažniji zadatak celokupne političke karijere predsednika Vučića je postizanje istorijskog sporazuma sa Albancima što bi svima na ovom prostoru omogućilo mir, stabilnost, ekonomski i svaki drugi napredak. Nažalost,Vučić je u ovoj misiji potpuno sam, bez bilo čije pomoći i podrške, saplitan na svakom koraku

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Boris Grdanoski

Kako vidite rezultat nedavno odrzanih izbora u Hrvatskoj i šta očekujete od izbora u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori?

- Početkom prošle godine sam javno rekao da će posle izbora u Hrvatskoj koji slede Andrej Plenković ostati premijer i najjača politička figura u toj zemlji. Tada sam, takođe, rekao i da će Stevo Pendarovski sigurno postati novi predsednik Severne Makedonije i unapred mu javno čestitao. Što se tiče parlamentarnih izbora koji će se održati u sredu u S.Makedoniji i u avgustu u Crnoj Gori nemam nikakvih dilema da će posle izbora Zoran Zaev postati novi stari premijer Severne Makedonije, a Duško Marković ostati premijer Crne Gore jer će DPS pobediti na tim izborima i vrlo lako formirati vladu.

(Kurir.rs/insajder.in)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...