MILIĆKA OČITALA BRISELU SAMO TAKO! UZDRMAN OŠTRIM PISMOM DIREKTORKE CEAS Ne služite kao korisni idioti! NIJE BIRALA REČI
Foto: Filip Plavčić

OŠTRO

MILIĆKA OČITALA BRISELU SAMO TAKO! UZDRMAN OŠTRIM PISMOM DIREKTORKE CEAS Ne služite kao korisni idioti! NIJE BIRALA REČI

Politika -

BEOGRAD/BRISEL - Na adrese svih važnijih poslanika EP stiglo je juče pismo direktorke Centra za evroatlantske studije Jelene Milić.

Naime, pismo direktorke CEAS Jelena Milić stiglo je na adresu komesara EU za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija, EEAS, DG NEAR (Generalni direktorat za evropsku susedsku politiku i pregovore za proširenje), predstavnika država članica, medijima - Euroaktivu, Politiku, Observeru, kao i Zapadnobalkanskom forumu.

U veoma oštrom tonu odgovorila je predsednici Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanji Fajon - iz grupe Evropskih socijalista i socijaldemokrata, Klemenu Grošelju iz grupe Obnovimo Evropu (liberali) i Violi fon Kramon iz grupe Zeleni, povodom njihove podrške zahtevu za formiranje ekspertske grupe EK zbog "navodnog zarobljavanja medija i države u Srbiji", a koji su uputili članice Saveza za Srbiju (SzS).

Takođe, prema saznanjima B92, radi se zasad o podršci samo ova tri poslanika, a ne njihovih grupa, kako su prethodno mediji izvestili.

U pismu Milić je istakla da je grupa koja je uputila zahtev navodno prodemokratska i sigurno da imaju dugogodišnju saradnju "sa raznim struktirama iz Rusije", te da je pre svega potrebno analizirati ko su oni koji su uputili zahtev. Zaključuje uz priloženo, apsurdno je njima davati podršku.

"Raspitajte se o saradnji Mlađana Đorđevića, alfe i omege Saveza za Srbiju, sa ženom Dimitrija Medvedeva; o posetama ilegalno aneksiranom Krimu; o podršci i saradnji sa onima koji su osuđeni za pokušaj terorizma Crnoj Gori, upravo u periodu pre njenog pristupanja NATO; o saradnji sa Vojnim sindikatom Srbije, takođe bliskom strukturama Kremlja, koji godinama na takozvanim pro-demokratskim demonstracijama, uključujući i ove poslednje u kojim su sve očitiji ruski tragovi, proziva na neustavno i nezakonito delovanje pripadnika vojske i policije", navodi Milićeva.

Ona uz ove tvrdnje koje su trenutno pred diplomatama u Briselu prilaže i forografije Đorđevića u četničkom gunju i šubari.

Navela je da široki spektar okupljenih koji su poslali zahtev, ima više članova, nego pristalica, o čemu govori i njen prilog u pismu, fotografija malobrojnih ispred Skupštine Srbije, za čiji izvor navodi N1.

"Stvaranje iluzije o više aktivista i simpatizera legitimno je u borbi protiv autoritarnog režima, i mi u pokretu "Otpor" to smo učinili i kada smo se nenasilno borili protiv Miloševića. Međutim, vrlo je upitno ako navede na lošu procenu dobronamerne predstavnike evropskih tela i ostale aktere koji procenjuju stepen demokratizacije Srbije, pokušavajući da identifikuju slabosti i traže načine da ih prevaziđu."

Osvrće se na provokacije i izazivanje nereda tokom ovih protesta.

"Kvazidemokratska opozicija koju podržavate uporno označava kao 'izdaja' kompromis koji bi bio verifikovan u parlamentu. Upravo s tim, a ne sa situacijom u borbi protiv koronavirusa, oni mobiliziju u nasilne demonstrante i najverovatnije provociraju policiju na organizovan način, što su ovde primetile i američka i norveška ambasada."

Stoga, podrška, ističe, ide van apsurdnog ako se uzme u obzir ponašanje osnivača SzS.

foto: Filip Plavčić

"Podrška zahtevima gore spomenutih navodnoj posvećenosti borbe protiv zarobljene države i medija ide i dalje od apsurdnog i upitnog pravo u tendencizno i nefer prema Srbiji 2020. godine ako se uzme u obzir homofobno i rasitičko ponašanje osnivača SzS Dragana Đilasa, od izjava o stepenu sloboda koje pripadnici LGBT zajednice koje, po njemu, on a ne ljudska prava određuju i njegovo ponašanje prema Romima dok je bio gradonačelnik Beograda."

Milićeva sugeriše da oni nisu relevantni izvori o situaciji u Srbiji i poručuje: "Ne služite kao korisni idioti za iskorišćavanje istinski autokratskih režima, poput onog u Moskvi, zbog vaših unutrašnjih antagonizama i površnosti ili zbog de facto sprovođenja skrivenih agendi nekih centara EU koji ne žele da Srbija pod bilo kakvim okolnostima pristupi EU, ili zbog sistemski nefunkcionalnih kao što je onaj u Prištini, koji brutalno zloupotrebljavaju privilegovanje žrtve i čiji taoci svi polako postajemo."

foto: Privatna Arhiva

"Ako pogledate najnovije sveobuhvatno istraživanje CEAS-a o tome kako su različiti politički akteri u Srbiji govorili o Srbiji, EU, SAD, NATO, shvatićete da medijska slika nije onakva kakvu vam trenutno predstavljaju i oni čiji zahteve podržavate. CEAS takođe o tome izveštava već godinama. Dosad tih izveštaja niko nije negirao, niti oni o ruskom uticaju koji tiho rade iza leđa zvaničnog Beograda."

Rusko uplitanje, poručuje im, u više navrata vidno je, posebno u nasilnim demonstracijama.

Potpisala tri poslanika, ne grupe

Mediij su ranije preneli portal European Western Balkans, da su čitave tri grupe u EP, koje zajedno imaju 311 poslanika podržale zahtev opozicije u Srbiji upućen evropskim institucijama o uspostavljanju ekspertske grupe EU za kreiranje izveštaja o zarobljavanju države i medija u Srbiji od strane vlasti, kao prvi korak u rešavanju političke krize pod okriljem EU.

Iz izvora u Briselu koji su govorili za B92 međutim, kazali su je da je ta matematika, barem zasad neispravna i netačno preneta u medijskim izveštavanjima. Kako nam je potvrđeno iz briselskih krugova, izjava je potpisana od strane tri poslanika, a ne njihovih grupa, kako je prvobitno rečeno.

Fraza "zarobljavanje države" nije nepoznanica u Srbiji. Naime, koristila se i u vreme Borisa Tadića na čelu države, kao vrsta pritiska na našu zemlju i predsednika.

Zarboljavanje države, inače označava vrstu političke korupcije u kojoj pojedinci i interesne grupe neformalnim kanalima uiču na procese donošenja odluka u telima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti s ciljem sticanja koristi.

U izveštavanjima iz 2011. godine govori se o "očitanoj lekciji" srpskoj vlasti zbog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije.

Stalni koordinator UN u Srbiji Vlijam Infante prozivao je medije zbog slabosti borbi protiv pošasti. Tada čelnica Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, aktuelnu vlast je optužila da je medije “zarobila” i preko najbližih saradnika šefa države pretvorila u svoje propagandne biltene.

"Istovremeno sa Infanteom, i Verica Barać prosula je srpskoj političkoj eliti čašu istine u lice. Koja nije ostala bezimena: kontrolu nad medijima, rekla je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, vlast Srbije uspostavila je preko Srđana Šapera i Dragana Đilasa, najbližih saradnika predsednika Srbije Borisa Tadića i vlasnika marketinških i produkcijskih kuća", navedeno je u izveštaju RSE.

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track