VUČIĆ U SREMSKOJ MITROVICI: Mi smo gospodari svog neba, za razliku od Hrvatske
Foto: Printscreen

Srbija obnovila bombardere

VUČIĆ U SREMSKOJ MITROVICI: Mi smo gospodari svog neba, za razliku od Hrvatske

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da je Srbija odlučila da sama bude gospodar svog neba i da ga sama čuva, za razliku od Hrvatske, na primer.

Ukazao je i da je Srbija pokrenula neke inicijative u pravcu nabavke lovačkih aviona, koji štite borbene u akciji.

Vučić je istakao da je odbrana zemlje kao u šahu igra pretpostavljanja odbrane i napada, te da kada se vidi da se neko, ko pokazuje određene pretenzije, naoružava oklopnjacima, posebno helikopterima, onda morate da razmišljate o Mistralima ili Hornetima, ili kada mi želimo MIG 35, onda Albanci traže Armbrust ili Stingere.

Povodom vesti iz Hrvatske da ta zemlja ni za vreme mandata nove vlade neće uspeti da nabavi nove MIG-ove, da će morati da prizemlji stare, rekao je da se mi ne takmičimo sa njima, jer će njima neko drugi da čuva nebo.

"To je pitanje izbora da li želite da neko drugi čuva vaše nebo ili da budete svoj gospodar. Mi smo se odlučili da sami čuvamo svoje nebo, da budemo svoj gospodar", podvukao je on.

Rekao je da je mnogo teško imati lovačku avijaciju. Podsetio je da je Srbija obnovila bombardere, da ima deset Orlova, da može da koristi Super G4 u bombarderskim akcijama. Ukazao je da to, međutim, mora biti još snažnije.

"Kada dižete bombardere, morate iznad njih lovačkim avionima obezbediti sigurnost. Moraju da brinu o vatri na zemlji. Moraćemo da se ojačamo bombarderima i lovačkim avionima, da kupovimo neke multifunkcionalne, koji bi imali rakete vazduh-vazduh, ali i istovremeno mogli da nose rakete vazduh-zemlja da mogu precizno i ozbiljno da nanesu štetu neprijatelju na zemlji. Srbija je već pokrenula inicijative u tom pravcu", kazao je on.

Podsetio je, kada je on došao na mesto ministra odbrane, Vojska imala samo jedan MIG 29 I dva MIG 21.

Hrvati, kako je dodao, nemaju MIG 29, već samo MIG 21, koje Srbija koristi samo za obuku, jer nije za stvarna dejstva, pošto je to toliko zastareo avion.

"Ne bismo poslali MIG 21 u borbu. On nema performanse kojima može da napravi rezultate na nebu", objasnio je on.

Vučić je kazao da danas imamo 14 ispravnih MIG 29, od kojih su neki na redovnom održavaju.

"Situacija je kod nas mnogo bolja nego što je bila. Mislim da stvari dobro potsvljamo. Ministarstvo dobro radi, načelnik Vojske je dobar, oficiri su dobri, i verujem da ćemo imati još bolje vojnike", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track