POSTOJE ELEMENTI KRIVIČNOG DELA: Izjava Ugljanina o otrovanim maskama u NADLEžŽNOSTI TUŽILAŠTVA
Foto: Printscreen

reakcije

POSTOJE ELEMENTI KRIVIČNOG DELA: Izjava Ugljanina o otrovanim maskama u NADLEžŽNOSTI TUŽILAŠTVA

Politika -

Nadležno tužilaštvo proceniće da li je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavom da je nošenjem maski porastao broj smrtnih slučajeva, uz sumnju da je u neke od njih "stavljeno malo virus ili malo bojnog otvor", počinio krivično delo širenju lažnih vesti u cilju širenja panike, kaže predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenada Stefanovića.

Stefanović, koji je zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu ukazuje da je osnovni oblik krivičnog dela izazivanje nereda i panike čini onaj ko iznošenjem ili pronošenjem lažžnih vesti ili tvrdnji izazove paniku ili težže narušavanje javnog reda ili mira, ili osujeti ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mera držžave.

Kvalifikovani oblik postoji ako je delo izvršeno putem medija, društvenih mreža, dodao je Stefanović i ukazao da je posledica ovog krivičnog - panika, koja se kod građana izaziva kada stvara osećanje nezadovoljstva, revolta ili neodobravanja prema nekim organima ili odlukama ili merama.

U konkretnom slučaju, prema rečima Stefanovića postoji tvrdnja, i moglo bi da se radi o neodobravanju epidemiološke mere nošenja zaštitne maske na licu, naveo je predsednik UST.

Ukazujući da državni organi i organizacije koje "vrše javna ovlašćenja" gotovo na dnevnom nivou donose odluke i mere kojima se suzbija korona virus, on smatra da iznošenje ili pronošenje lažžnih vesti koje utiču na njihove odluke čine bice krivičnog dela.

"Da li u konkretnom slučaju postoje elementi krivičnog dela ili ne postoje u isključivoj nadležnosti je nadležnog tužilaštva", naglasio je Stefanović.

Sulejman Ugljanin je na konferenciji za medije u nedelju izjavio

"Tek kada su počele maske da se koriste povećao se broj smrtnih slučajeva. A zašto? Možda je neko u te maske, na svaku stotu, stavio malo virusa ili nekog bojnog otrova i napravio nam problem ovde"

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track