JOVANOVIĆ (DSS) O NAVODNOM ULTIMATUMU BRISELA SRBIJI: Pregovori sa Prištinom samo u okviru Ustava Srbije
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Demokratske stranke Srbije

JOVANOVIĆ (DSS) O NAVODNOM ULTIMATUMU BRISELA SRBIJI: Pregovori sa Prištinom samo u okviru Ustava Srbije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da se pregovori Beograda i Prištine mogu voditi isključivo u okviru Ustava Srbije i medjunarodnog prava, "što podrazumeva traženje dogovora o suštinskoj autonomiji КiM unutar Srbije".

U saopštenju je on naveo da, nezavisno od toga da li je tačna informacija prema kojoj će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak u četvrtak u Briselu srpskoj delegaciji uručiti nacrt sveobuhvatnog sporazuma, "koji podrazumeva priznanje secesije Кosova i Metohije prihvatanjem članstva tzv. Кosova u Ujedinjenim nacijama", van svake sumnje je da je cilj zapadnih sila ostao nepromenjen svih ovih godina.

O tome, rekao je Jovanović, najbolje svedoče "kako "plan" Martija Ahtisarija tako i predlog Volfganga Išingera o rešavanju kosovskog problema po modelu dve Nemačke iz 2007. godine".

"Naročito se mora insistirati na punom poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je stavljena tačka na ratni sukob 1999. godine i koja predstavlja neku vrstu mirovnog sporazuma čije bi nepoštovanje moglo radikalno da ugrozi stabilnost u regionu", rekao je Jovanović.

On je dodao da se mora zahtevati ispunjenje svih odredbi te rezolucije, medju kojima i one kojim se predvidja "povratak srpskih vojnih i policijskih snaga u južnu srpsku pokrajinu".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track