Najnovije vesti

PASTOR TREĆI PUT PREDSEDNIK SKUPŠTINE VOJVODINE: Dobio ogromnu podršku poslanika, a onda se zahvalio jednoj ženi
Foto: Beta/Dragan Gojić

rad vojvođanske skupštine

PASTOR TREĆI PUT PREDSEDNIK SKUPŠTINE VOJVODINE: Dobio ogromnu podršku poslanika, a onda se zahvalio jednoj ženi

Politika

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i dosadašnji predsednik Skupptine Vojvodine, ponovo je izabran na tu funkciju.

Pastor je treći put izabran na ovu funkciju. Za izbor Pastora je od 120 poslanika glasalo 100 poslanika, a pet je bilo uzdržano. Sednici je prisustvovalo ukupno 114 poslanika.

Pastor je položio zakletvu, a potom čestitao poslanicima na verifikaciji mandata.

"Skupština je sada izabrala svog 33. predsednika od okončanja Drugog Svetskog rata", rekao je Pastor u prvom obraćanju.

On je rekao da je ova izborna godina po mnogo čemu specifična, pre svega zbog epidemiološke situacije.

"Nikad se do sad nije desilo da je Skupština konsiturisana van prostorija Skupštine Vojvodine. Želeli smo da poštujemo rokove i da sačuvamo legitimitet i legalitet Skupštine", rekao je Pastor.

Pastor je zahvalio svojim roditeljima, posebno majci. Konstitutivnu sednicu otvorio je najstariji poslanik Momo Čolaković, iz PUPS-a.

Verifikovani mandati pokrajinskih poslanika

Mandati za 120 poslanika novog saziva Skupštine Vojvodine potvrđeni su danas na konstitutivnoj sednici koja je počela u 10 sati.

Na sednici će izabrani predsednik i potpredsednik parlamenta. Sednica je, zbog epidemiološke situacije, organizovana u Kongresnom centru Master centra Novosadskog sajma.

Pre prve pauze obrazovana je Komisija za potvrđivanje poslaničkih mandata, a potom sledi verifikacija mandata, izbor predsednika, potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara Skupštine i na kraju sledi zakletva novoizabranog predsednika i potpredsednika.

Mandate za Skupštinu Vojvodine dobile su Srpska napredna stranka (S S), koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS) i Jedinstvena Srbija (JS), Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koalicija Vojvođanski front (VF), izborna lista Metla 2020, koalicija Za Kraljevinu Srbije - Za srpsko vojvodstvo i Srpska radikalna stranka (SRS).

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a apsolutnu većinu ima SNS.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...