UZELAC O ODLUCI MILOŠEVIĆA DA IDE NA PROSLAVU OLUJE: Nikad mi nije padalo na pamet da odem u Knin
Foto: Printscreen

PRETHODNI POTPREDSEDNIK VLADE HRVATSKE

UZELAC O ODLUCI MILOŠEVIĆA DA IDE NA PROSLAVU OLUJE: Nikad mi nije padalo na pamet da odem u Knin

Politika -

Boris Milošević, funkcioner SDSS i potpredsednika hrvatske vlade iz redova srpske manjine, ići će na proslavu akcije "Oluja" u Kninu.

Tokom te akcije pre 25 godina iz Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, a oko 1.800 ubijeno ili nestalo.

Slobodan Uzelac, koji je ranije kao član SDSS-a takođe bio potpredsednik vlade, poručuje da mu nikada na pamet nije palo da ide na proslavu "Oluje".

"Nijednom članu moje vlade ne priznajem da je u procesu ulaska u Evropsku uniju dao više nego ja. Tačka. Kad je u pitanju Knin, nisam bio budala, pa da idem tamo kako bih bio meta. Šta bih ja tek doživeo, kad su premijera Milanovića onako dočekali. Nije mi na pamet padalo da 5. avgusta idem u Knin. A nije na meni ni bilo pritiska u tom smislu. Na poslednjoj sednici užeg kabineta vlade u julu, premijer Sanader, a zatim premijerka Kosor rekli bi da se prijavi svako ko želi da ide u Knin a ja se nisam nikad prijavio. I niko mi zbog toga nije ništa zamerio, nisu me nagovarali, bili su svi prema meni krajnje korektni", rekao je Uzelac.

Da bi neko iz SDSS išao u Knin, kaže, morale bi da se stvore uslovi.

"Na tome se, koliko shvatam, sada radi. Oluja se mora sagledati u celini. Ne možemo pristati samo na deo istine. Jesu li se stekli uslovi da potpredsednik Milošević već ove godine bude u Kninu, ja to ne znam. Mogu samo da kažem da se nadam da nije reč o tome da potpredsednik Medved ide u Grubore, a da će zauzvrat, recimo, 'Za dom spremni' legalizovati u izuzetnim situacijama. Protiv toga sam odlučno, Hrvatska može biti samo antifašistička država", zaključuje Uzelac.

Bivša predsednica vlade Jadranka Kosor kaže da nikada nikog nije prisiljavala da ide u Knin.

"Nikoga nisam pritiskala jer mi je mnogo važniji od forme bio sadržaj. Uzelac je neretko putovao u Knin zbog konkretnih projekata, to mi je bilo bitnije nego da 5. avgusta bude tamo. Osim toga, bilo je to drugačije vreme, u mandatu moje vlade Ante Gotovina i Mladen Markač su osuđeni za ratni zločin i u toj atmosferi nisam od Uzelca mogla da zahtevam da slavi Oluju", kaže Jadranka Kosor.

Ona smatra da SDSS nije promenio mišljenje o Kninu.

"Pre desetak godina stanovšta nas iz HDZ-a i SDSS-a bila su dijametralno suprotna, a tako je i danas. Za Pupovca je Oluja etničko čišćenje, što je i stav Aleksandra Vučića. S obzirom na to da je sada SDSS glavni i gotovo jedini koalicioni partner HDZ-a, ja bih volela da Boris Milošević kaže da li misli da je Oluja bila etničko čišćenje", rekla je Jadranka Kosor.

(Kurir.rs/Novi list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track