POJAČANJE: Marko Čadež viđen za ministra privrede, Maji Gojković Ministarstvo kulture
Foto: Nemanja Nikolić, Beta, Stefan Kojić

NAJOZBILJNIJI KANDIDATI ZA NOVU VLADU

POJAČANJE: Marko Čadež viđen za ministra privrede, Maji Gojković Ministarstvo kulture

Politika -

Predsednik Privredne komore Srbije i dosadašnja šefica parlamenta najozbiljniji su kandidati za članove nove vlade. Za to ih, tvrde sagovornici Kurira, preporučuju dosadašnji rezultati koje su imali u radu

Kombinatorika u formiranju nove vlade uveliko je u toku, a kako saznaje Kurir - najozbiljniji kandidat za mesto ministra privrede je Marko Čadež, aktuelni predsednik Privredne komore Srbije (PKS), dok se za funkciju ministra kulture najveće šanse daju Maji Gojković, dosadašnjoj predsednici Skupštine Srbije.

Izvor Kurira iz vrha SNS navodi da su sve opcije u igri i da još ništa nije konačno, ali da Čadež i Gojkovićeva imaju velike šanse da uđu u Nemanjinu 11, te da ih za to mesto kvalifikuju dosadašnji rezultati.

Poznaje  ekonomiju  Marko Čadež
Poznaje ekonomiju Marko Čadežfoto: Zorana Jevtić

Imaju rezultate

- Čadež godinama vodi PKS i odlično radi svoj posao. Postigao je velike rezultate, odgovoran je i vredan i to je ono šta ga preporučuje za poziciju ministra privrede. Pored toga, on ima odlične kontakte sa strancima, posebno u diplomatskim krugovima - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Goran Knežević, dosadašnji ministar privrede, već je najavio da iz privatnih razloga neće više biti na čelu ministarstva, pa se, u ovom trenutku, veruje da bi Čadež bio najbolji kandidat za njegovog naslednika.

S druge strane, kad je reč o Gojkovićevoj, u više navrata se govorilo da bi i ona sama volela da vodi sektor kulture, a za poziciju ministra tog resora je preporučuje ranije zalaganje u toj oblasti.

- Gojkovićeva odavno ima želju da vodi Ministarstvo kulture, smatra da bi tu mogla mnogo toga da promeni, da doprinese samom sektoru... - navodi izvor našeg lista i dodaje:

Prati kulturnu scenu  Maja Gojković
Prati kulturnu scenu Maja Gojkovićfoto: Zorana Jevtić

Zna gde škripi

- Ona je dobar poznavalac kulture, što je više puta pokazala, a takođe podržava i mlade umetnike... Pomno prati tu oblast decenijama. S njom kad razgovarate o problemima u kulturi, ona tačno zna gde šta škripi i ima ideju kako bi to možda moglo da se popravi. Veliki je entuzijasta i smatra da bi dosta mogla da doprinese, naročito na poboljšanju položaja slobodnih umetnika.

Gojkovićeva nije odgovorila na naš poziv, dok Čadež za Kurir kaže da ima mnogo kvalifikovanijih ljudi od njega za pomenutu funkciju, ali ističe da bi bilo dobro da se privreda i finansije objedine u jedan resor:

- Na mestu na kojem se nalazim imamo još mnogo posla po pitanju zastupanja interesa poslovne zajednice kroz modernu asocijaciju privrede. Možda bi bilo dobro razmišljati o pojednostavljenju javne administracije, eventalnom objedinjavanju finansija i privrede u jedan resor s politički iskusnim ministrima, poput sadašnjeg ministra finansija. Ali to nije na meni da odlučujem.

U PONEDELJAK KONSTITUTIVNA SEDNICA

Novi poslanici stižu u klupe

foto: Marina Lopičić

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti potvrđeni mandati narodnih poslanika, biće održana u ponedeljak. Maja Gojković, predsednica parlamenta, sazvala je prvu sednicu Skupštine u 12. sazivu za 10 časova. Na dnevnom redu Skupštine je, osim potvrđivanja mandata poslanika, i izbor predsednika parlamenta, potpredsednika, generalnog sekretara...

NA ZASEDANJU PREDSEDNIŠTVA

Analiza izbora, kritika za funkcionere s juga

Na sednici Predsedništva SNS održanoj u petak dosta se govorilo o rezultatima izbora, vršena je analiza rezultata izbora 2016. i ovih 2020, saznaje Kurir.

- Vučić je rekao da su neki gradovi i opštine podbacili, da se očekivalo više od njih. Kritikovani su funkcioneri iz Niša, Vranja, Ivanjice, Užica. Od svih njih, samo je Zoran Perišić iz Niša odgovorio na kritike, vadio se na izlaznost - kaže izvor Kurira iz SNS. Iako je bilo očekivano da centralna tema sastanka bude izbor budućih koalicionih partnera, kao i sastav vlade, to će, očito, biti razmatrano na sledećem sastanku Predsedništva, koji je zakazan za nedelju dana.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: Nemanja Nikolić, Beta, Stefan Kojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track