POMEN ŽRTVAMA ZLOČINAČKE AKCIJE OLUJA Vučić: Pomirenje želimo, mir da, ali poniženje nikada!
Foto: Kurir

dan sećanja

POMEN ŽRTVAMA ZLOČINAČKE AKCIJE OLUJA Vučić: Pomirenje želimo, mir da, ali poniženje nikada!

Politika -

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" obeležava se večeras u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanovic, srpskog clana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Simbolično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je ponosan što u Hrvatskoj "nisu uspeli da zabrane da nosimo srpsko ime i prezime".

"Ujedinjeni možemo sve, razdvojeni ništa, i bili bismo slabi kao i te 1995. Ponosan sam jer srpska suza ponovo ima roditelja, što nam nisu zabranili naše prezime, što imamo svoju državu. Više agresije na nazivamo kampanjama... Zato sam zahvalan i Dodiku, ali i svim Srbima koji su razumeli da moramo da poštujemo sami sebe", rekao je on

"Samo mala Srbija je bila prihvatljiva mnogih zapadnim silama, ali mnogima oko nas. Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli", rekao je predsednik.

foto: Kurir

Vučić je naglasio da se u svetu napravio zid ćutanja o Jasenovcu

"I mi svi gledamo i ne verujemo šta gledamo i šta slušamo. Srbi koji su ubijani samo jer su Srbiji. Da u Dubici nismo imali mladića za vojsku ni 10 godina posle Drugog svetskog rata", naglasio je Vučić i dodao da su Srbi uspeli da podignu glavu i kažu da Srbija živi.

"Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima. Naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo, mir da, ali poniženje nikada. Nismo vas terali nikada da priznate genocid, koji je očigledan, samo kažite "da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod jer su nosili srpsko ime i prezime", dodao je predsednik.

On se osvrnuo i na najave da će srpski predstavnici učestvovati u proslavi Oluje u Hrvatskoj, dodavši da nećemo slaviti ubijanje Srba.

"Al nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i pričamo kako su to veliki koraci. Hoćete da slavimo da bismo dobili aplauze u Evropi... nećemo da slavimo ubijanje Srba. Ne pristajemo na poniženje! Pomirenje da, poniženje nikada", rekao je predsednik.

foto: Kurir

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na ceremoniji da srpski narod danas ima svoju slobodu u Republici Srpskoj i Srbiji.

"Naša osveta je to što smo i danas zajedno iznad ove reke, Save", poručio je Dodik i dodao: "Ona postaje na svom putu isto grobnica koliko je i reka".

Dodik je naglasio da Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov cilj i da je "Oluja" deo kontinuiteta, podsetivši na zločine ustaša u NDH.

On je upitao kako Hrvatska može da obeležava i slavi kao važan dan proterivanje 250.000 Srba.

"Kome se ta domovinska zahvalnost upućuje", naveo je Dodik

"Je li to neki novi evropski standard. Možda nismo u trendu pa to ne razumemo... Nas pustite u miru da tugujemo i nemojte nas ponižavati", rekao je Dodik.

foto: Kurir Printscreen

Patrijarh Irinej je rekao da se danas obeležava sećanje na jedan tragičan događaj.

"I taj događaj nije došao od nekog nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim delimo isti jezik i sa kojim smo godinama delili i dobro i zlo. Jedina krivica našeg naroda je što su bili etnički Srbi. To su platili hiljadama žrtava. Ova krivica plaća se životom od 1941. godine do dan danas. Ovaj događaj doživljavamo kao najtragičniji u istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveseliji. Naša snaga i naša moć je samo u jedinstvu, molimo se Gospodu da primi molbu našu - rekao je patrijarh .

Nakon toga su Vučić i Dodik otkrili spomen ploču u znak sećanja na stradanja i progon Srba iz Hrvatske..

foto: Kurir Printscreen

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track