ŠPIJUNSKE IGRE: U Beogradu vršljaju crnogorski i hrvatski obaveštajci i bore se za nadmoć na Balkanu!
Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

Srbija nije samo na meti velikih sila

ŠPIJUNSKE IGRE: U Beogradu vršljaju crnogorski i hrvatski obaveštajci i bore se za nadmoć na Balkanu!

Politika -

Mi stalno govorimo o CIA, FSB, nemačkoj i francuskoj obaveštajnoj službi, a ovde glavnu ulogu podizvođača radova imaju službe malih zemalja. Delovanje službe Crne Gore je nepodnošljivo, kaže advokat Goran Petronijević

Beograd, kao lider ovog regiona, primamljiv je mnogim stranim obaveštajnim službama, ali pored onih velikih i dobro poznatih - poput američke CIA ili britanskog MI6 - aktivnosti u našoj prestonici imaju i manje špijunske službe, kao što su crnogorska i hrvatska! Ove dve države, preko aktivnosti svojih službi u Srbiji, zapravo se bore za nadmoć na Balkanu.

Ovu upozoravajuću činjenicu izneo je poznati beogradski advokat Goran Petronijević, koji ocenjuje da je delovanje ovih tajnih službi - nepodnošljivo. CIA, FSB, Rusi...

- Moram da kažem da je delovanje crnogorske bezbednosne službe u Srbiji nepodnošljivo, baš kao i hrvatske i britanske obaveštajne službe. Mi stalno govorimo o CIA, FSB, nemačkoj i francuskoj obaveštajnoj službi, a ovde glavnu ulogu podizvođača radova imaju službe malih zemalja, koje baš u Beogradu žele da dokažu svoju nadmoć na prostoru Balkana - naveo je Petronijević za Pečat i dodao:

- Ne isključujem ni prisustvo ruske obaveštajne službe, ali ne vidim zašto bi Rusi trebalo da stoje skrštenih ruku i dozvole da nas neko posvađa s njima i tako realno odseče i poslednje i najtvrđe uporište u nastojanju da nam u državi ostane ne samo Kosovo nego i neki drugi delovi teritorije čije je otcepljenje već isplanirano.

Brojne aktivnosti

Bezbednosni analitičar Vlade Radulović ističe za Kurir da je primetno da se u poslednje vreme kao akteri određenih događaja sve češće pominju službe iz regiona:

foto: Printscreen

- Njihove aktivnosti nisu vezane samo za prikupljanje informacija i pokušaj dobijanja određenih podataka iz oblast bezbednosti, odnosno vojske i sistema odbrane, već to interesovanje duboko zalazi i u oblast politike, ekonomije, pa i infrastrukture. Koje od ovih polja će biti u fokusu službi, zavisi od datog trenutka, odnosno od konkretnih događaja i planova, kao što su vojne vežbe, nabavka novog naoružanja, raspodela resora, formiranje i buduća spoljnopolitička orijentacija Vlade, posete visokih zvaničnika i potpisivanja memoranduma i ugovora, planovi privatizacija, dešavanja na KiM i slično.

Rovarenje po Srbiji

SPAVAČI I KRTICE NA ZADATKU

Poznavaoci obaveštajnog rada često govore o tome da je Srbija vrlo interesantna za mnoge strane službe i da na našoj teritoriji ima možda i na hiljade agenata. Veliki deo strane špijunske mreže u Srbiji čine takozvani spavači i krtice. Prvi su agenti koji se aktiviraju samo u određenim situacijama, poput, na primer, aktuelnih protesta, a drugi su obaveštajci koji imaju pojedinačne zadatke, a to bi u ovom trenutku moglo biti provociranje policije i izazivanje nereda na ulicama.

Kurir.rs/Silvija Slaming/Shutterstock, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track