LICEMERI: Godinama se kunu u EU, a redovno gaze evropske vrednosti
Jedno pričaju, drugo rade Jeremić, Đilas i Stefanović, Foto: Kurir, Beta/armi

LAĐŽNI EVROPEJCI

LICEMERI: Godinama se kunu u EU, a redovno gaze evropske vrednosti

Politika -

Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Borko Stefanović dokazali su da su lažni evropejci. Navodno su proevropski političari, ali u praksi pokazuju da su zapravo daleko od toga

Pojedini opozicioni političari godinama se kunu u Evropsku uniju (EU), dok paralelno gaze evropske vrednosti! Naime, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, njegov potpredsednik Borko Stefanović, kao i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić više puta su pokazali da su lažni evropejci. Tačnije, oni su samo na reči proevropski orijentisani, dok u praksi pokazuju nešto sasvim drugo. Paradoksalno je što sve vreme pozivaju EU da im pomogne u svom političkom angažovanju.

foto: Nemanja Nikolić

Bez jasne politike

Jeremić je više puta isticao da je EU tiha u kritici srpske vlasti, Đilas je ulazio u klinč sa evropskom administracijom u vezi sa ljudskim pravima, dok je ovih dana najdalje otišao Borko Stefanović, koji je, negodujući što je ambasador EU Sem Fabrici dao intervju našem listu, optužio ovog diplomatu da je ucenjen i da zato ćuti o radu aktuelne vlasti. Stefanović je time pokazao kako opozicija shvata demokratiju i slobodu medija, odnosno neke od osnovnih evropskih vrednosti.

Komentarišući ovakvo delanje opozicije, sagovornici Kurira ocenjuju da Savez za Srbiju (SZS), koji okuplja ove političare, nema jasnu politiku, već da njegove vođe sve rade onako kako im u trenutku odgovara, pa tako i kada je odnos prema EU u pitanju.

foto: Media Centar

Selektivni

Politički analitičar Branko Radun navodi da prvaci SZS sve rade selektivno.

- Kad im odgovara, zagovaraju evropske vrednosti, kad im to ne odgovara, deluju u suprotnosti s njima. Evropska vrednost je da se posvetiš svojoj državi, a oni zagovaraju mešanje stranaca, traže pomoć, a upravo to je u suprotnosti sa evropskim načelima - navodi Radun.

Prema rečima Predraga Rajića iz Centra za društvenu stabilnost, Đilas i Jeremić nikad nisu iskreno ni verovali u ideju ujedinjene Evrope.

- EU podrazumeva vladavinu prava, odsustvo monopolizacije tržišta, pravo na konkurentnost, odsustvo tržišne diskriminacije. Sve ono što Đilasu ne odgovara i što mu ruši poslovne kombinacije. Jeremić, s druge strane, pokušava da se predstavi kao povezana i uticajna osoba, ali je prava istina da je njegov ugled na Zapadu bagatelan, a uticaj marginalan - naveo je Rajić.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Kurir, Beta/armi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track