VULIN REAGOVAO NA IZJAVU TEPIĆEVE O IZVOZU ORUŽJA: Srbija je pravna država i sprovodi odluke legalnih organa
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

reakcije

VULIN REAGOVAO NA IZJAVU TEPIĆEVE O IZVOZU ORUŽJA: Srbija je pravna država i sprovodi odluke legalnih organa

Politika -

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić pripadnike, kako je rekao, tajkunskih partija uhvati u laži i kada dokaže njihovo licemerje i lažljivost, oni samo nastave da lažu i nemaju potrebe da objasne nijedan svoj postupak.

Vulin je, povodom najnovijih tvrdnji potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić o izvozu oružja, u saopštenju naveo da je Vlada Srbije 2006. godine donela zaključak kojim se obustavlja izvoz naoružanja i vojne opreme u Gruziju, Azerbejdžan, Moldaviju i Jermeniju.

On je naglasio da je 13. oktobra 2011. godine Vlada, koju su činile partije DOS, usvojila zaključak kojim se daje saglasnost da se naoružanje i vojna oprema ipak izvozi u Azerbejdžan, a 2. februara 2012. godine omogućen je i izvoz gotovih proizvoda naoružanja i vojne opreme i njihovih delova, a potom je odlukom Vlade Mirka Cvetkovića, 24. maja 2012. godine omogućen i izvoz za Jermeniju". Vulin je naveo da je ta odluka do danas na snazi.

On je istakao da je Srbija pravna država i poštuje i sprovodi odluke svih legalnih organa, bez obzira šta misli o njima.

"Sve greške koje pravimo posle 2012. godine su greške koje smo počinili zato što nismo poništili svaki papir koje su partije DOS iz svojih privatnih razloga progurale kroz organe države i učinile ih zakonom. Tadić svoju politiku nije promenio, nekada se izvinjavao Hrvatima prihvatajući da je Srbija kriva za ratove, a danas pljuje Srbiju u Bakuu", poručio je ministar Vulin.

Tepić je prethodno saopštila da je 2006. obustavljen izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju, a da je 2011. Zastava obaveštila da je sklopila sporazum o izgradnji fabrike oružja i izvozu tehnologije u Baku, čime je, kako kaže, Vlada dovedena pred svršen čin i zatražila da povlačenje zaključka pokrene Ministarstvo odbrane.

Dodala je da je pokrenuta procedura za ukidanje zabrane izvoza u Azerbejdžan da bi se u Baku izvezla samo oprema za fabriku.

Ona tvrdi da se u Jermeniju ništa nije izvozilo do 2017. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track