PREMIJERKA BRNABIĆ: Bićemo među prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu, đaci od 1. septembra u školskim klupama
Foto: Printscreen TV Prva

popravlja se epidemiološka situacija

PREMIJERKA BRNABIĆ: Bićemo među prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu, đaci od 1. septembra u školskim klupama

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se epidemiološka situacija u Srbiji popravlja.

- Ohrabruje pad broja zaraženih, mada je on i dalje visok, ali još više ohrabruje broj hospitalizovanih, jer imamo 11 uzastopnih dana u kojima broj hospitalizovanih opada, a već u poslednjih nekoliko dana imamo više otpuštenih iz bolnica, nego primljenih. Pad broja zaraženih znači da su građani disciplinovani, da se zajedno borimo i da mere daju rezultate. I dalje je visok broj 255 zaraženih dnevno, i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna - ističe Brnabićeva.

Dodala je i da Srbija pregovara sa nekoliko država o vakcini.

- Pregovaramo sa nekoliko država o vakcini, bićemo među prvih 20 zemalja koje će je dobiti. Garantujem da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, vakcina će biti u zemlji tek kada bude potpuno bezbedna a sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja našI stručnjaci već danas gledaju. Daleko smo od restriktivnih mera i od policijskog časa, mere koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, jer je važno da zadržimo disciplinu - naglasila je premijerka.

Ona je otkrila i kakvi su planovi kada su u pitanju đaci i polazak u školu.

- Najbliži smo odluci da đaci od prvog do petog razreda krenu u škole od 1. septembra - izjavila je premijerka.

- Očekujemo da dodatno pada broj obolelih i hospitalizovanih, da se bolnice vraćaju u nonkovid režim. Pripremamo se za jesen i zimu. Daleko smo od restriktivnih mera, ali ove koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, moraćemo i dalje da držimo distancu i nosimo masku - ističe Brnabićeva.

Na pitanje o poverenju građana u Krizni štab, rekla je da nije bilo poljuljano poverenje građana u štab, već da joj se čini da u određenim političkim i drugim krugovima to poverenje nikada nije ni postojalo, a da su se oni od prvog dana trudili da to prošire i među građane.

(Kurir.rs/ TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track