Najnovije vesti

ODREKLI SE POSLANIČKE NAKNADE: Šešelj, Čeda i drugi bivši poslanici neće koristiti svoje zakonski pravo
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

nisu pršli u skupštini

ODREKLI SE POSLANIČKE NAKNADE: Šešelj, Čeda i drugi bivši poslanici neće koristiti svoje zakonski pravo

Politika

BEOGRAD - Neki od "najpoznatijih" opozicionih poslanika, sa dugim parlamentarnim stažom, koji u naredne četiri godine neće sedeti u skupštinskim klupama, odlučili su, kako su izjavili Tanjugu, da se odreknu naknade, nakon prestanka mandata, na koju po zakonu imaju pravo.

Prema Zakonu o narodnoj škupštini, poslanici koji su primali platu u parlamentu po prestanku poslaničke funkcije u visini plate koju je imao na dan prestanka funkcije, a najduže šest meseci.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Filip Plavčić

Jedan od "najbučnijih" poslanika u parlamentu, lider radikala Vojislav Šešelj kaže za Tanjug da neće primati poslaničku platu posle isteka mandata, jer je invalidski penzioner, pa na to nema pravo.

Naveo je da mu je julska plata poslednja poslanička plata, da je polovinu već primio, dok drugu polovinu plate očekuje pred kraj avgusta.

Veruje da će svi bivši poslanici SRS, koji na to imaju pravo, primati poslaničku platu, u skladu sa zakonom.

Još jedan "bučni" poslanik, sa kraćim stažom u skupštini, koji je poslednjih oko godinu dana bojkotovao parlament, lider Dveri Boško Obradović rekao je za Tanjug da je danas išao u parlament, uzeo radnu knjižicu, razdužio diplomatski pasoš i parking karticu, te da neće tražiti nikakva dodatna primanja.

"Vraćam se svom starom zaposlenju u NVO sektoru i izdavaštvu i zajedno sa dugogodišnjim prijateljima i saradnicima bavićemo se izdavanjem časopisa i knjiga, organizacijom tribina i predavanja...", kaže Obradović.

Kako kaže, danas je zahvalio skupštinskim stručnim službama na vrhunskom profesionalizmu i poručio - "vratiću se".

Ilustracija
Ilustracija

U LDP-u je za Tanjug kratko rečeno da njihov lider Čedomir Jovanović, koji u ovom mandatu nije poslanik, neće koristiti pravo na poslaničku nadoknadu.

Ni poslanik Dosta je bilo Vojin Biljić neće primati platu iz "skupštinskog" budžeta u narednom periodu, ali nije znao kakvu su odluku donele njegove stranačke kolege.

U Skupštini je Tanjugu rečeno da isplata naknade ide po automatizmu, ali nije nam potvrđeno da li će poslanici koji su rekli da se odriču ove privilegije biti skinuti sa platnog spiska.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...