PRVI SRBIN IZABRAN ZA POSLANIKA U OBA SRPSKA PARLAMENTA Šukalo: Čast mi je, od Vučića učim još od 2008.
Foto: Youtube Printscreen

velika čast i odgovornost

PRVI SRBIN IZABRAN ZA POSLANIKA U OBA SRPSKA PARLAMENTA Šukalo: Čast mi je, od Vučića učim još od 2008.

Politika -

BANJA LUKA - Adam Šukalo, lider i bivši poslanik Napredne Srpske u parlamentu Republike Srpske, na parlamentarnim izborima u Srbiji izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini kao kandidat SNS, a kaže da je velika čast i odgovornost dobiti priliku da se radi za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojeg, kaže, poznaje, s kojim sarađuje i od kojeg uči još od 2008.

"Činjenica da sam prvi Srbin koji je izabran za poslanika u oba srpska parlamenta dodatno obavezuje da pokrenem inicijative na dobrobit svih građana Srbije, Republike Srpske, ali i cele regije, posebno u državama u kojima Srbi imaju ozbiljne statusne i životne probleme, kaže Šukalo za banjalučki Glas Srpske.

Objašnjava da je posle niza problema u vezi s identitetom naprednjaka u Republici Srpskoj, uspeo s grupom entuzijastada se izbori da Napredna Srpska 2014. godine stekne parlamentarni status u Srpskoj.

- Nakon povlačenja iz politike u Republici Srpskoj krajem 2018. godine, politički život sam nastavio, a gde drugo, nego u SNS-u", priča Šukalo.

Upitan da li će se zalagati za to da Srbi iz Republike Srpske i BiH imaju zagarantovane poslaničke mandate u Narodnoj skupštini Srbije, po uzoru na Hrvate iz BiH, koji to pravo imaju u Hrvatskom saboru, Šukalo kaže da je to veoma složeno pitanje.

-Da bi se na njega odgovorilo, treba prvo rešiti pitanje dvojnog državljanstva. Zvanična hrvatska politika je omogućila da više od 90 odsto Hrvata iz BiH imaju državljanstvo Hrvatske. S druge strane, bivša vlast u Srbiji, sa Borisom Tadićem na čelu, opstruisala je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije, a posebno proces dobijanja dvojnog državljanstva. Tek nakon dolaska Vučića na vlast, taj proces se ubrzao. Što se tiče glasanja, Srbija i njeno rukovodstvo ozbiljno pristupaju tom pitanju, a najvažnije je istaknuti da samo jaka Srbija znači i jaka Republika Srpska, rekao je.

Ističe da su njegovi politički ciljevi vezani za programsku platformu SNS-a i listu "Aleksandar Vučić - za našu decu". Insistiraće, dodaje, I na još jačoj I snažnijoj vezi Repubike Srpske I Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track