SRAM VAS BILO! MOĆNA JUNAJTED GRUPA TARGETIRA UREDNIKE KURIRA: Pritiske vrši preko Danasa i NUNS!
Foto: Printscreen, Damir Dervišagić, Beta

SRAM VAS BILO! MOĆNA JUNAJTED GRUPA TARGETIRA UREDNIKE KURIRA: Pritiske vrši preko Danasa i NUNS!

Politika -

Ne plašimo se, nastavićemo da raskrinkavamo vaš interesno-poslovni lobi.

Đilas i Šolak primenjuju uvek istu matricu po kojoj hajku na Kurir i Telekom započinje jedan od njihovih medija, a onda to preuzimaju ostali - Direktno, Danas, N1, Nova S, NUNS...

Onoga trenutka kad je dozvolio da bude glavni branilac malog bljutavog veb-tabloida Direktno, nekada ugledni građanski list Danas pogazio je osnovne novinarske postulate i pokazao da je šraf u medijskoj mašineriji koju kontroliše interesno--poslovni lobi Šolaka i Đilasa

Ovaj dvojac upregao je i predsednika NUNS Željka Bodrožića, koji ima i političke i poslovne veze sa Đilasom - govorio je na skupovima njegovog SZS, a NUNS je dobio prostorije u Kolarčevoj ulici u vreme dok je Dragan Đilas bio gradonačelnik

Moćna Junajted grupa nastavila je da napada Kurir, i to ponovo preko medijskog krila interesno-poslovnog lobija koji predvode lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Junajted grupe Dragan Šolak. Nakon udara na našu kuću, Đilasovi i Šolakovi medijski jurišnici - pre svega predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i dnevni list Danas - krenuli su i sa targetiranjem naših urednika za račun Junajted grupe.

Gaženje načela novinarske profesije

Iako im je očigledni cilj da izvrše pritisak na Kurir - ne samo da nećemo stati već ćemo nastaviti da raskrinkavamo pomenuti interesno-poslovni lobi.

Danas je juče objavio tekst u kojem je izneo niz optužbi na račun Kurira, pritom braneći mali bljutavi veb-portal Direktno, koji je u rukama Dragana Đilasa. Pomenuti tekst Danasa obiluje etiketiranjem urednika Kurira, čak i ličnim uvredama na njihov račun, što je u najmanju ruku izraz krajnjeg neprofesionalizma.

Zanimljivo je da ovaj napad na Kurir dolazi iz medija koji je u grupi onih koji često tvrde da su njihovi novinari napadani. To nije tačno, mi vaše novinare ne napadamo, prestanite da kukate!

Onoga trenutka kada je dozvolio da bude glavni branilac malog bljutavog veb-tabloida Direktno, nekada ugledni građanski list Danas pogazio je osnovne novinarske postulate i pokazao da je šraf u medijskoj mašineriji koju kontroliše interesno-poslovni lobi i koji radi isključivo za račun Šolaka i Đilasa. Poslednji navijački uradak u Danasu samo potvrđuje da je i ovaj dnevnik pod kontrolom Đilasa i da je on taj koji određuje kako će izgledati objavljeni tekstovi. Danas je, dakle, definitivno deo šeme po kojoj se plasiraju napadi na Kurir i pokušava urušiti Telekom, jedna od najvećih državnih kompanija, kako bi poslovno carstvo Đilasa i Šolaka bilo još moćnije. Kako što smo već otkrili, Đilas i Šolak primenjuju uvek istu matricu po kojoj hajku na Kurir i Telekom započinje jedan od njihovih medija, a onda to preuzimaju ostali - Direktno, Danas, N1, Nova S, NUNS, Cenzolovka, Srbin info i ostali delovi njihove medijske artiljerije. Svi oni, kao po komandi, prenose te lažne i potpuno neutemeljene tvrdnje kojima se napadaju Kurir i Telekom.

Dragan Šolak
Dragan Šolakfoto: Printscreen YouTube

Veze N1 i Danasa

Veze televizije N1 i lista Danas su očigledne, jer je glavni i odgovorni urednik dnevnika Dragoljub Petrović redovni kolumnista portala N1, a takođe na TV Nova S emituje se Pljiž, emisija koju vodi i Petrović, što znači da on od Junajted grupe prima čak dva honorara. Zbog svega što smo dosad raskrinkali, ne treba da čudi što se ove dve medijske kuće redovno ispomažu, pa što jedna započne, druga nastavi.

Tako je i Igor Božić, jedan od urednika N1, dobio prostor u Danasu da Kurir nazove „drvenim advokatom Telekoma“, što je nonsens koji izgovara neko ko je drveni advokat Dragana Đilasa.

Đilas i Šolak upregli su i NUNS, koji, iako ne bi trebalo da bude glasilo, već strukovno udruženje medijskih radnika, pristaje da bude glasnogovornik Junajted grupe. Objašnjenje zašto je NUNS pristao da igra ovu nakaradnu ulogu može se pronaći u isprepletenim odnosima aktera okupljenih oko moćne Junajted grupe. Naime, predsednik ovog udruženja Željko Bodrožić ima i političke i poslovne veze sa Đilasom. Bodrožić je odavno politički aktivan, najpre u Građanskom savezu Srbije, a zatim i u Liberalno-demokratskoj partiji, a u poslednje vreme istakao se i kao govornik na skupovima Saveza za Srbiju, političkog projekta koji je Đilas upravo ugasio. I ne samo to. Veze NUNS i Đilasa potiču od pre desetak godina, kada je Đilas, kao gradonačelnik Beograda, preko gradskog „Poslovnog prostora“ dodelio ovom udruženju prostorije u Kolarčevoj ulici za aktivnosti nevladine organizacije, kako je pisalo u obrazloženju, da bi NUNS taj prostor iskoristio za svoj Medija centar, koji je radio na komercijalnim osnovama. NUNS je pre nekoliko godina dobio i beskamatnu pozajmicu od Đilasove firme.

Dragan Đilas
Dragan Đilasfoto: Ana Paunković

Iz ovoga je jasno zašto je NUNS postao Đilasov servis, a s Bodrožićem na čelu i predvodnik selektivnog ophođenja prema medijima - predsednik NUNS komunicira samo s medijima koji su mu po volji.

Bodrožić juče nije odgovarao na naše pozive. Pitamo se da li će se on zbog svega ovoga u bliskoj budućnosi izviniti.

Glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović, iako su urednici Kurira poimence prozvani u Danasu, nije osetio profesionalnu potrebu da prozvane i pozove za komentar.

- Ne znam zašto bismo vas zvali?! Šta bih pitao vašeg urednika ako smo već preneli delove vašeg teksta? Ne znam koje pitanje bismo vam postavili, kažite šta je trebalo da vas pitamo - rekao je juče Petrović za Kurir.

Na pitanje zašto Danas učestvuje u hajci na Kurir koju sprovodi interesno-poslovni lobi Šolaka i Đilasa, on odgovara da u tome ne učestvuje. Tvrdi i da nije povezan s pomenutom dvojicom:

- Mi nemamo nikakvu vezu ni sa Šolakom, ni sa Đilasom. Đilasa poznajemo zahvaljujući tome što smo novinari.

REKORDNA ZADUŽENOST I VEZA ŠOLAKA I ĐILASA

Kurir je u svom opširnom istraživanju otkrio šta se krije iza napada Junajted grupe na Telekom. Takođe, razotkrili smo i vezu čelnog čoveka Junajted grupe Dragana Šolaka i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Kurir je, naime, otkrio da N1 izveštavanjem o poslovanju Telekoma kroz selektivne podatke, za račun svojih vlasnika iz Junajted grupe, pokušava da oslabi državnu kompaniju koja je u poslednje dve godine Junajted grupi postala ozbiljan konkurent u celom regionu, ugrožava je i ometa u daljem širenju na tržištu.

Takođe, otkrili smo da je Junajted grupa početkom ove godine dostigla rekordnu zaduženost od tri milijarde evra, što je skoro tri puta veći dug od Telekomovog.

S druge strane, dokazali smo i direktnu vezu Šolaka i Đilasa. Tako, iako uporno negiraju međusobne poslovne veze, podaci do kojih je Kurir došao govore da je bivša Đilasova firma Dajrekt medija, četiri godine nakon što je prodata kontroverznom bugarskom biznismenu Kresimiru Gergovu, završila u Šolakovom vlasništvu.

Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track