VLADIKA TEODOSIJE VRAĆEN SA JARINJA: Zbog dve kante meda za manasitr Gračanica nije mu dozvoljen prelazak
Foto: Aleksandar Jovanović

nije jedini vraćen sa prelaza

VLADIKA TEODOSIJE VRAĆEN SA JARINJA: Zbog dve kante meda za manasitr Gračanica nije mu dozvoljen prelazak

Politika -

Vladika raško prizrenski Teodosije vraćen je sa kosovske strane prelaza Jarinje dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici.

Vladika je bio sam u autu, a prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je prevozio dve kante meda kao poklon za manastir Gračanica. Kaže da je prvi put u 20 godina vraćen sa prelaza, uključujući i to da je iskusio neprijatno ophođenje pripadnika carine, ali i da je, nadređeni u carinskoj smeni, sa njim komunicirao bez zaštitne maske i na nepropisnoj fizičkoj distanci.

Informaciju je za KoSSev potvrdio vladika koji se trenutno nalazi u Kosovskoj Mitrovici, nakon što se vratio za Rašku gde je ostavio poklon i ponovo prešao preko prelaza.

Jutrosu je vraćen i pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušanu Jovoviću kome nije bilo dozvoljeno da uđe na teritoriju KiM jer je, kako mu je saopšteno na administrativnom prelazu Jarinje, označen da je pretnja za bezbednost u južnoj pokrajini.

Sa Jarinja je danas vraćen i direktor u EPS, JP Termoelektrane Obilić Kosovo, Dragan Veljić. Jovović, koji je u Kancelariji za KiM zadužen za brigu o kulturnom nasleđu, rekao je za Tanjug da se na KiM uputio kako bi obišao nekoliko manastira u Gračanici u kojima se, kaže, sredstvima Kancelarije za KiM izvode radovi na obnovi konaka i živopisa i umetničke radionice.

-To su na prelazu dobili kao informaciju. Međutim, zadržali su me sat vremena i nešto pre deset sati dali su mi papir sa pečatom i objašnjenjem zašto ne mogu da uđem na KiM. Znači, da obilazeći naše manastire i svetinje predstavljam opasnost za bezbednost i njihovu tzv.državu - rekao je Jovović.

Iz Kancelarije za KiM navode da Priština nikakvim zabranama neće moći da spreči državu Srbiju da pomaže svom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na KiM. Ovih dana je ulazak na KiM zabranjen je i pomoćnicima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušici Nikolić i Borislavu Tajiću, kao i zameniku direktora Kancelarije Petru Petkoviću.

Kurir.rs/Fonet/Tanjug

Foto Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track